Positiva börssiffror och avtagande inflation

Nya räntehöjningar, avtagande inflationssiffror i eurozonen för första gången på 17 månader och protester i Kina. November var en händelserik månad.

November har historiskt varit månaden som givit högst genomsnittlig avkastning och även i år levererades positiva siffror. Breda Stockholmsbörsen (OMXSPI) steg 7,1 procent under november och är nu upp över 16 procent sedan botten för två månader sedan, vilket även gäller för amerikanska S&P 500. Världsindex (MSCI ACWI) klättrade också upp på plusavkastning för första gången sedan årets start (räknat i SEK).

Höjd styrränta och avtagande inflation

Sveriges riksbank har att höjt styrräntan i enlighet med marknadens förväntningar med 75 baspunkter till 2,5 procent, vilket även var Stefan Ingves sista räntebesked efter 17 år på posten som riksbankschef. I samband med höjningen skruvande även direktionen upp prognosen för en slutränta om strax under 3 procent nästa år, för att sedan stanna där fram till slutet av 2025.

I euroområdet avtog inflationen för första gången på 17 månader efter att energipriserna föll mer än väntat. Nyheten togs väl emot av marknaden efter en rekordlång period av prishöjningar. Det återstår dock att se om inflationen de facto fortsätter nedåt eller om novembersiffrorna endast var en avvikelse. Under året har ECB genomfört tre räntehöjningar till en styrränta om 2 procent och på kommande möte i mitten av december prisar marknaden in ytterligare en höjning om 50, alternativt 75 baspunkter.

 

Kina i topp gällande avkastning efter långvarig ekonomisk belastning

Över hela Kina har det protesterats högt mot regeringens strikta Covid-policy. Det var till en början oklart huruvida protesterna skulle komma att pressa regeringen till åtgärder. Nya indikationer visar att vissa lättnader har påbörjats då vissa städer slopat diverse kontroller och krav till följd av demonstrationerna under månaden. De långvariga restriktionerna har minst sagt varit en svår belastning för ekonomin och en lättnad av dessa är något som både befolkningen och de finansiella marknaderna hoppats på en längre tid. Förväntningarna om en potentiell återöppning av samhället påverkade den inhemska börsen positivt under månaden. Faktum är att regionindexet MCSI Kina toppar listan med en avkastning på hela 25 procent under månaden (tidigare en av de sämst presterande marknaderna under året).

 

 

Glada miner i USA efter Powells tal

I USA avtog inflationssiffrorna oväntat för oktober, vilket stödjer bilden av att inflationskrafterna är på väg att mjukna och gav kraft till de amerikanska börserna under november. Månadens sista handelsdag bjöd dessutom på rejäla börsuppgångar i samband med att FED-chefen Jerome Powell meddelade att räntehöjningstakten kan komma att bromsa in redan i december. Detta efter att banken levererat fyra raka trippelhöjningar (0,75) under året. Tekniksektorn stack väntat ut som den stora vinnaren under dagen då Nasdaq steg hela 4,4 procent. Dessutom letade sig S&P 500 över den tekniska nivån MA200 (200-dagars glidande medelvärde), vilket indikerar på en starkt uppåtgående indextrend.

 

Movestics fondutbud

För andra månaden i rad hittar vi flera fonder med tvåsiffriga avkastningssiffror i Movestics fondutbud. I toppen hittar vi fonder med exponering mot de asiatiska marknaderna, i synnerhet Kina, som visade ett tydligt positivt sentiment under november till följd av restriktionslättnader. Bland alla aktiefonder hittar vi även en asiatisk räntefond, Muzinich Asia Credit Opps, i toppen. Fondens exponering har fokus mot asiatiska företagskrediter med en genomsnittlig kreditrating om BBB-. Svenska aktiefonderna steg i linje med Stockholmsbörsen där bland annat Handelsbanken Sverige Selektiv (+9,46 procent) och Cliens Småbolag (8,39 procent) visade på överavkastning under månaden.

Fondlista

 

Top 10 Movestics fondutbud avkastning

FOND

1 MÅNAD

 

 

AGCM Asia Growth RC SEK

18,40 %

   

Allianz All China Equity AT H2 EUR

18,23 %

   

Handelsbanken Asien Tema (A1 SEK)

16,38 %

   

Franklin Gold & Prec Mtls A(acc)USD

14,71 %

   

Öhman Emerging Markets A

13,99 %

   

AuAg Silver Bullet A

12,68 %

   

Muzinich Asia Credit Opps HSEK Acc A

12,67 %

   

VanEck - Emerging Markets Eq UCITS R2SEK

12,65 %

   

Schroder ISF Emerging Europe A Acc EUR

12,58 %

   

BNP Paribas Energy Transition - C C

12,56 %

   

 

Movestics egenförvaltade fonder avkastning

FOND 1 MÅNAD 1 ÅR

Movestic Avancera 75 A SEK Acc

1,68 %

-10,00 %

Movestic Avancera 85 A SEK Acc

0,16 %

-8,32 %

Movestic Försiktig

1,57 %

-5,68 %

Movestic Balanserad

2,64 %

-3,06 %

Movestic Offensiv

4,49 %

-12,16 %

Movestic Global

4,23 %

4,92 %

Movestic Global Hållbar

3,54 %

-0,42 %

 

Sverigefonder avkastning

FOND 1 MÅNAD  

Handelsbanken Sverige Selektiv (A1) SEK

9,46 %

 

Öhman Marknad Sverige Bred A

8,06 %

 

Carnegie All Cap A

7,84 %

 

Lannebo Sverige Plus SEK F

7,75 %

 

Spiltan Aktiefond Stabil

7,55 %

 

Didner & Gerge Aktiefond

7,06 %

 

Cliens Sverige B

7,01 %

 

Humle Sverigefond

6,01 %

 

Aktie-Ansvar Sverige A

5,62 %

 

Lannebo Sverige Hållbar A SEK

5,36 %

 

 

Sverigefonder, små/medelstora avkastning

FOND 1 MÅNAD  

Cliens Småbolag A

8,39 %

 

Lannebo Småbolag

8,32 %

 

Didner & Gerge Småbolag

7,24 %

 

Öhman Sweden Micro Cap A

6,78 %

 

C Worldwide Sweden Small Cap 1A

6,60 %

 

Humle Småbolagsfond A

4,94 %

 

Danske Invest Sverige Småbolag SI SEK

4,23 %

 

 

Norden avkastning

FOND 1 MÅNAD  

Carnegie Fastighetsfond Norden A

8,57 %

 

Handelsbanken Norden Selektiv (A1 SEK)

8,06 %

 

Evli Nordic B

7,77 %

 

Handelsbanken Norden Ind Crit (A1 SEK)

7,44 %

 

Lannebo Fastighetsfond A SEK F

6,14%

 

Alfred Berg Nordic SC ESG A - C (SEK)

4,71%

 

PriorNilsson Realinvest A

4,36%

 

Fondita Nordic Micro Cap B

3,27%

 

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. Faktablad och informationsbroschyr för fonderna finns på movestic.se.

 

Gordon_ny-2022.png

 

Gordon Molander, fondanalytiker på Movestic

Fondlista
Vår fondplattform innehåller ett brett utbud av svenska och internationella fonder. Vi hållbarhetsutvärderar fonderna löpande, bland annat med fokus på klimat, miljö och mänskliga rättigheter.
Spara i fonder
Månadsspara långsiktigt i fonder via en kapitalförsäkring. Det är enkelt att starta ditt sparande hos Movestic, det tar bara några minuter.