Amerikanska börsen nådde historiska höjder

Februari blev en tämligen stark och stabil börsmånad. Globala index var upp 4,3%, tillväxtmarknader 4,8% och svenska börsen 4,2% samtidigt som räntorna tickade upp både i USA och Europa. Kronan stärktes marginellt mot euro och dollar.

Investerarkollektivet har under månaden fortsatt att prisa in en mindre aggressiv räntesänkning från både ECB och FED. Givet den fortsatt starka ekonomin, framförallt i USA, känns detta mer rimligt. Särskilt då sannolikheten för recession minskat och arbetslösheten fortsatt är låg. Men trots lägre förväntningar på räntesänkningar och stigande räntor så lyckades alltså aktier leta sig allt högre. Kraftiga räntesänkningar hade krävts för att rädda ekonomin från en lågkonjunktur. När den globala ekonomin nu ser ut att tuffa på, accepterar man senare och färre räntesänkningar, fokuserar mer på att marknaden är på rätt köl igen och tittar istället efter framtida vinstförbättringar. I och med detta nådde den amerikanska börsen nya historiska höjder.

AI kan bidra till att bolagen växer i sin kostym

I takt med allt högre priser på aktier har värderingen börjat bli något ansträngd, särskilt genom en del av de stora amerikanska teknologiaktierna som varit med och drivit börserna uppåt. Vår bedömning är dock att värderingen kan tillåtas vara hög ett tag framöver. Bland annat eftersom produktivitetsförbättringar genom AI kan bidra till att bolagen växer in i sina förhöjda värderingar. Givetvis kan det komma perioder av vinsthemtagning samt fallhöjd för enskilda aktier, men vi på Movestic Fonder väljer ändå att bibehålla en relativt hög aktieandel i våra allokeringsprodukter.

Kina - en marknad att snegla på

En marknad där vi däremot finner låga värderingar är den kinesiska. Den kinesiska ekonomin har enorma problem, särskilt till följd av den rådande fastighetskrisen (då fastigheter under lång tid finansierat kinesisk tillväxt), men även till följd av handelskrig och bristande förtroende bland internationella investerare. Trots dessa utmaningar börjar kinesiska aktier förefalla översålda och billiga. En rad åtgärder har vidtagits men mycket mer behövs. Nu börjar missnöje över ekonomins tillstånd spridas bland invånarna vilket vi tror kan påskynda myndigheternas agerande. Samtidigt är inflationen extremt låg vilket skapar möjligheter för expansiv finans- och penningpolitik. Vi har därför valt att öka den taktiska allokeringen mot kinesiska aktier i våra fonder.

 

Anders Nordbrandt, Portföljförvaltare Movestic Fonder

www.movesticfonder.se

 

Top 10 Movestics fondplattform avkastning

UBS (Lux) EF Small Caps USA gav högst avkastning på Movestics fondplattform med 12,60 %. På andra plats, Schroder ISF China A A Acc USD med 11,65 %, följt av Allianz All China Equity AT H2 EUR med 8,93 %.

FOND

1 MÅNAD

 

 
UBS (Lux) EF Small Caps USA (USD) P 12,60%    
Schroder ISF China A A Acc USD 11,65%    
Allianz All China Equity AT H2 EUR 8,93%    
MS INVF Global Opportunity A 8,01%    
Didner & Gerge US Small and Microcap 7,86%    
BGF Next Generation Technology A2 7,34%    
BGF World Technology A2 7,27%    
AXAWF Robotech A Cap EUR 6,89%    
Schroder ISF Emerging Europe A Acc EUR 6,07%    
Lynx Dynamic 6,02%    


Movestics egenförvaltade fonder avkastning

FOND 1 MÅNAD 1 ÅR
Movestic Försiktig 0,81% 6,94%
Movestic Balanserad 1,87% 10,28%
Movestic Offensiv 3,51% 12,30%
Movestic Global 5,03% 20,13%
Movestic Global Hållbar 2,94% 13,77%


Sverigefonder avkastning

FOND 1 MÅNAD  
Didner & Gerge Aktiefond 4,82%  
Handelsbanken Sverige Selektiv (A1) SEK 4,64%  
Lannebo Sverige Hållbar A SEK 3,95%  
Öhman Marknad Sverige Bred A 3,69%  
Cliens Sverige B 3,53%  
Humle Sverigefond 2,70%  
Spiltan Aktiefond Stabil 2,61%  
Aktie-Ansvar Sverige A 1,76%  
Carnegie All Cap A 1,74%  
Lannebo Sverige Plus SEK F 1,74%  

 

Sverigefonder, små/medelstora avkastning

FOND 1 MÅNAD  
C Worldwide Sweden Small Cap 1A 3,95%  
Humle Småbolagsfond A 3,83%  
Didner & Gerge Småbolag 3,50%  
Danske Invest Sverige Småbolag SI SEK 3,39%  
Lannebo Småbolag 3,22%  
Cliens Småbolag A 2,10%  
Öhman Sweden Micro Cap A 1,17%  

 

Norden avkastning

FOND 1 MÅNAD  
Handelsbanken Norden Selektiv (A1 SEK) 3,62%  
Alfred Berg Nordic Small Cap A - C (SEK) 3,58%  
Handelsbanken Norden Ind Crit (A1 SEK) 1,93%  
Fondita Nordic Micro Cap B -0,90%  
Öhman Hälsa och Ny Teknik A -1,08%  
Evli Nordic B -3,98%  
PriorNilsson Realinvest A -5,60%  
Carnegie Fastighetsfond Norden A -7,03%  
Lannebo Fastighetsfond A SEK F -7,45%  

 

Månadens Index

Världen 4,39%
Sverige 5,02%
Räntan 4,00%

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. Faktablad och informationsbroschyr för fonderna finns på movestic.se.

Månadskommentar av Anders Nordbrandt, Portföljförvaltare Movestic Fonder
Riskinformation
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder/värdepapper kan både öka och minska i värde, det är inte säkert att du får tillbaka ditt investerade kapital.
Fondlista
Vår fondplattform innehåller ett brett utbud av svenska och internationella fonder. Vi hållbarhetsutvärderar fonderna löpande, bland annat med fokus på klimat, miljö och mänskliga rättigheter.
Börja pensionsspara
Vi guidar dig till hur du kan bygga din pensionsbuffert och ge dig själv större möjligheter i framtiden, oavsett vad du drömmer om.