Svenska aktier och småbolag gick starkt i december

December blev en mycket stark månad, särskilt för svenska aktier och i synnerhet för svenska småbolag som steg 9,6%. Samtidigt stärktes svenska kronan kraftigt, särskilt mot amerikanska dollar. Som högst under året kostade en dollar 11.20, men i slutet av året endast 10 kronor. En kronförstärkning mot dollarn på 4,1% i december innebar att hela dollarförstärkningen under året raderades ut och resulterade i stället i en kronförstärkning om ca 3% för året.

Även utländska aktier steg i december, dock mer måttligt; världsindex steg 4,8% och tillväxtmarknader med 3,9%. Mätt i svenska kronor uteblev dock uppgången och landade i stället runt nollan. Totalt under året steg världsindex 22,2%, 17,8% i svenska kronor.

Förväntan om kraftigt sänkta räntor från centralbankerna

Långräntor fortsatte falla under månaden, den amerikanska 10-åringen landade under 4% och den svenska motsvarigheten på 2%, en hel procentenhet under toppen från i slutet av oktober. Fallande räntor ger stigande obligationspriser och således var december fortsatt bra för utvecklingen i den klassiska 60/40-portföljen. Däremot innebär den fortsatt höga korrelationen mellan aktier och räntor risker då diversifieringsvinsten inte blir lika stor.

Bakom uppgången i aktier och obligationer ligger fallande räntor som tydligt indikerar marknadens förväntningar på kraftigt sänkta räntor bland världens centralbanker. Detta eftersom det mesta pekar på att inflationen fortsätter falla samtidigt som tillväxten ligger på en lagom nivå - inte för kallt och inte för varmt. Det är i dagsläget det bästa klimatet för att undvika allt för många konkurser och för hög arbetslöshet. Lägre räntor påverkade särskilt småbolag positivt, då de i regel brottas med sämre finansieringsmöjligheter.

Geopolitiska risker finns fortfarande på radarn in i det nya året

Förväntningarna bakom dagens aktiepriser är höga, vilket kan innebära en snabb korrigering om statistik kommer in åt fel håll. Movestic Fonders allokeringsfonder har fortsatt något mindre aktievikt än normalt, till följd av en relativt mer attraktiv värdering av räntor än aktier och cykelindikatorn är i så kallad ”down-turn” vilket generellt inte brukar vara positivt för aktier. Förhoppningen är att kunna köpa på sig mer aktier billigare senare under året. Vidare har fonderna hög exponering mot olika teman samt faktorer, särskilt småbolag, vilket varit extra gynnsamt under december.

Vi ser även att ett antal geopolitiska risker fortsätter finnas på vår radar in i det nya året, såsom kriget i Ukraina, en eventuell eskaleringen i Mellanöstern, handelskrig mellan USA och Kina och val i USA, och förbereder strategier för att hantera dessa.

Anders Nordbrandt, Portföljförvaltare Movestic Fonder

www.movesticfonder.se

 

Top 10 Movestics fondplattform avkastning

I december fortsatte fastighetsfonderna att prestera högst, Lannebo Fastighetsfond A gav högst avkastning på Movestics fondplattform med 20,43%. På andra plats, Carnegie Fastighetsfond Norden A med 17,46%, följt av PriorNilsson Realinvest A med 12,66 %.

FOND

1 MÅNAD

 

 
Lannebo Fastighetsfond A SEK F 20,43%    
Carnegie Fastighetsfond Norden A 17,46%    
PriorNilsson Realinvest A 12,66%    
Lannebo Småbolag 11,74%    
Danske Invest Sverige Småbolag SI SEK 11,73%    
Humle Småbolagsfond A 11,05%    
AXA IM Wave Biotech A 10,71%    
Carnegie Credit Edge A 10,45%    
Lannebo Teknik Småbolag 10,36%    
Carnegie Bull 10,34%    


Movestics egenförvaltade fonder avkastning

FOND 1 MÅNAD 1 ÅR
Movestic Avancera 75 A SEK Acc 0,54% 7,76%
Movestic Avancera 85 A SEK Acc 0,86% 0,37%
Movestic Försiktig 1,94% 7,30%
Movestic Balanserad 1,83% 9,78%
Movestic Offensiv 4,29% 13,94%
Movestic Global 0,90% 14,19%
Movestic Global Hållbar 2,00% 13,06%


Sverigefonder avkastning

FOND 1 MÅNAD  
Humle Sverigefond 9,40%  
Lannebo Sverige Hållbar A SEK 8,02%  
Cliens Sverige B 8,00%  
Öhman Marknad Sverige Bred A 7,93%  
Spiltan Aktiefond Stabil 7,70%  
Handelsbanken Sverige Selektiv (A1) SEK 7,19%  
Didner & Gerge Aktiefond 6,81%  
Carnegie All Cap A 6,77%  
Aktie-Ansvar Sverige A 6,43%  
Lannebo Sverige Plus SEK F 4,63%  

 

Sverigefonder, små/medelstora avkastning

FOND 1 MÅNAD  
Lannebo Småbolag 11,74%  
Danske Invest Sverige Småbolag SI SEK 11,73%  
Humle Småbolagsfond A 11,05%  
Öhman Sweden Micro Cap A 9,87%  
C Worldwide Sweden Small Cap 1A 9,81%  
Cliens Småbolag A 9,63%  
Didner & Gerge Småbolag 7,60%  

 

Norden avkastning

FOND 1 MÅNAD  
Lannebo Fastighetsfond A SEK F 20,43%  
Carnegie Fastighetsfond Norden A 17,46%  
PriorNilsson Realinvest A 12,66%  
Öhman Hälsa och Ny Teknik A 8,05%  
Fondita Nordic Micro Cap B 6,69%  
Alfred Berg Nordic Small Cap A - C (SEK) 6,35%  
Handelsbanken Norden Selektiv (A1 SEK) 5,62%  
Handelsbanken Norden Ind Crit (A1 SEK) 4,99%  
Evli Nordic B 4,81%  

 

Månadens Index

Världen 0,89%
Sverige 7,83%
Räntan 4,00%

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. Faktablad och informationsbroschyr för fonderna finns på movestic.se.

Månadskommentar av Anders Nordbrandt, Portföljförvaltare Movestic Fonder
Riskinformation
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder/värdepapper kan både öka och minska i värde, det är inte säkert att du får tillbaka ditt investerade kapital.
Fondlista
Vår fondplattform innehåller ett brett utbud av svenska och internationella fonder. Vi hållbarhetsutvärderar fonderna löpande, bland annat med fokus på klimat, miljö och mänskliga rättigheter.
Börja pensionsspara
Vi guidar dig till hur du kan bygga din pensionsbuffert och ge dig själv större möjligheter i framtiden, oavsett vad du drömmer om.