Danske Invest Småbolagsfond: Årets bästa Sverigefond

Småbolagsfondens laguppställning för 2022

Vi, Joel och Max som förvaltar Danske Invest Småbolagsfond, lyckades genom att vända på varje sten på småbolagsmarknaden, skapa ett lag som presterat på topp under förra året.

 

Det mest intressanta enligt oss är att med 26.3% överavkastning (för övrigt bäst av alla småbolagsfonder i Sverige under 2021) mot index under 2021 bidrog de bästa bolagen i laget med 20.3% och de sämsta 10 med –10.1%, vilket betyder att mittfältet har levererat 16.1% överavkastning.

 

Förändringar under 2021

Självklart har det hänt en hel del i vårt lag under året. Som tur är har ingen av bolagen kört i diket, dock har vi tyvärr några bolag slirat ut i vägrenen. Inte acceptabelt menar vi och något som vi givetvis redan har agerat på.

 

Under året har vi sålt 17 innehav och vi har köpt in 21 nya. Försäljningarna har gjorts av flera anledningar. Exempelvis att bolagen vuxit sig för stora för att platsa i en Småbolagsfond (bra anledning), den långsiktiga potentialen har realiserats (bra anledning), alternativt att investeringscaset har spelat ut sig fel (vi har helt enkelt haft fel i vår investeringstes, tro oss, vi är lika arga varje gång detta inträffar). Vi har som tur var haft mer rätt än fel i våra investeringsteser, under 2021 hade vi rätt i 70% av fallen.

 

Kan börsen verkligen fortsätta stiga i år, är den inte för dyr?

Det brukar vara en vanlig fråga såhär i början på ett nytt år. Även följande frågeställningar brukar vara vanligt förekommande: Vad händer med nya virusvarianter? Vad händer med att få tag på varor? Ska stålpriset dubblas igen, eller halveras? Hur rädd ska man vara för stigande inflation?

 

Superintressanta och viktigt frågor, men svårt för oss på Norrmalmstorg 1 i Stockholm att besvara dessa frågor. En sak vi är övertygade om är i alla fall är att bolag inte ändras operationellt bara för att det är ett nytt år, bra bolag kommer med den största sannolikheten fortsätta vara bra bolag.

 

Så kommer allt förändras nu under 2022?

Troax har historiskt varit otroligt duktig på att skjuta vidare råmaterial-prisökningarna till sina slutkunder, tror vi att de kommer fortsätta med det under 2022? Ja det tror vi. Bufab är experter på att få tag på komponenter och sälja vidare till sina kunder i Europa och framförallt ta bra betalt för det.

 

Tror vi att de kommer fortsätta vara experter på detta under 2022? Absolut. Lagercrantz har historiskt varit fantastiskt duktiga på hittade nischade högmarginalsförvärv (tänk typ den avancerade knivslipen du har hemma i köket). Kommer detta förändras för att det nu är 2022? Vi tror inte det.

 

Så vad är vår geniala plan inför 2022?

Den kan faktiskt klassificeras som relativt ospännande. Vi planerar att fortsatta arbeta på samma sätt som vi gjort historiskt, det vill säga, investera i bolag som har en möjlighet att på ett så förutsägbart sätt som möjligt öka vinsten per aktie mer än Småbolagsindex i övrigt. Lyckas vi med detta, är det vår starka övertygelse att det kommer bli bra på sikt.

 

Laguppställningen inför 2022

Vi tror fortsatt stenhårt på våra mittbackar (tänk, Ratos, Nolato, Bufab, Lindab, Instalco mfl) samtidigt som vi har ett flertal spelare som har potential att blomma ut under året (Alcadon, QT Group, Carasent, Stenhus, Randviken mfl). Startelvans (44 bolag i verkligheten) sammansättning försöker vi hålla så neutral som möjlighet, för att kunna leverera oavsett marknadsklimat.

 

Sen kommer den självklart att förändras under året, då vissa med potential tillkommer och vissa dessvärre inte kommer att leverera som vi önskar. Med att försöka tajma exakt när ett bolag kommer kunna leverera är svårt, därför vi fortsätter att bedöma bolagen efter deras 3-5 års potential.

 

Joel Backesten och Max Frydén, fondförvaltare på Danske Invest Sverige Småbolag


Av: Max Frydén, förvaltare av Danske Banks småbolagsfond.
Av: Joel Backesten, förvaltare av Danske Banks småbolagsfond.
Fondlistan
Fondlista
I vår fondlista hittar du de fonder vi erbjuder. Vi har ett brett kvalitetssäkrat utbud från flera olika fondbolag.