Prata tjänstepension med dina medarbetare

Är bananerna viktigare än tjänstepensionen?

Upplever du att dina medarbetare lägger större vikt vid antalet bananer i veckans fruktkorg än vid vilken tjänstepension företaget erbjuder?  Då kan det vara läge att prata tjänstepension! Var inte rädd för att skryta lite, tjänstepension är en värdefull löneförmån. Vi bjuder på några tips om vad du som arbetsgivare kan lyfta utifrån var i livet medarbetaren befinner sig.

Önskar du hjälp med att ta fram ett bra tjänstepensionspaket finns vi här för dig!

Kontakta oss

Tre snabba snackisar om tjänstepension

  • Lyft tjänstepensionen vid rekrytering. Informera om vad ert tjänstepensionserbjudande innebär i skydd och sparande.
  • Glöm inte bort att ta med tjänstepensionen vid lönesamtalet. Visa vad en löneökning innebär, inte bara i lönekuvertet utan även för pensionssparandet.
  • Påminn då och då! Informera till exempel om vilket försäkringsskydd som ingår i er tjänstepensionslösning och försök hitta sätt att skapa engagemang runt tjänstepensionen. Omtanke som ger resultat.
Bild på en hand som håller i ett förstoringsglas med en uppåtgående pil genom

Ny på arbetsmarknaden

Som ny på arbetsmarknaden är det mycket att hålla koll på, spara till pensionen kan kännas avlägset och som "något man tar tag i senare". Men grunden till en bra pension läggs redan nu!

Den som är ny på arbetsmarknaden behöver få en grundläggande förståelse för hur tjänstepension fungerar. Ta dig tid att tid förklara de olika aktörerna på tjänstepensionsmarknaden och vilken roll de har. Informera också om företagets tjänstepensionslösning och vad det innebär som löneförmån för din medarbetare. Om du dessutom uppmanar medarbetaren att lära sig mer om långsiktigt sparande och vad det innebär att ta risk så har du gjort ett bra jobb!

Tips! Movestics fondskola

Mitt i livet

För en medarbetare som befinner sig mitt i livet kan pensionen fortfarande kännas avlägsen. Det är ofta en intensiv period då mycket händer, familjen växer och karriären tar fart. Därför är rådgivning och handledning i tjänstepensionsfrågor extra viktigt under den har perioden.

Om din medarbetare har små barn kan det vara en god idé att informera om hur föräldraledighet och deltidsarbete påverkar pensionsinbetalningarna. Uppmana också att se över efterlevandeskydd och förmånstagare för tjänstepensionen för att öka tryggheten för familjen om det otänkbara skulle hända. Tillsammans kan ni också blicka framåt genom att göra en pensionsprognos. Behöver tjänstepensionsparandet kompletteras på något sätt? Du som arbetsgivare kan till exempel erbjuda löneväxling. Påminn också om att hålla regelbunden koll på tjänstepensionssparandet, det kommer löna sig!

Läs mer om löneväxling

Bild på en pengapåse och några mynt
Bild på en fåtölj

Medarbetare i den gyllene medelåldern

Din medarbetare har arbetat under ett antal år och har kanske flera olika tjänstepensionslösningar i ryggsäcken. Livet har förändrats och familje- och boendesituation kan se annorlunda ut. Dags för en översyn!

Till att börja med kan det vara bra att se över om efterlevandeskydd fortfarande behövs och om rätt förmånstagare är angiven. Det här är speciellt viktigt om familjesituationen ändrats. Uppmana även medarbetaren till att göra en pensionsprognos. Kanske finns det ekonomiskt utrymme och skulle vara förmånligt att löneväxla som ett kompletterande sätt att spara till pensionen.

Pensionsprognos på minpension.se

Åren innan pension

När din medarbetare börjar närma sig pension finns det mycket att prata om. Hur ser medarbetaren på pensionen och att sluta arbeta?

Med några år kvar till pensionen är det läge att utifrån den nya sparhorisonten  göra en ny bedömning av och planering för din anställdas pension. Det kan vara bra att titta på vad en nedtrappning i arbetstid innebär både för dig som arbetsgivare och för din anställda. 

Behöver du hjälp eller vill du erbjuda dina anställda gå-i-pensionsrådgivning? Hör av dig till oss!

Kontakta oss

Bild på en person som pratar med någon via digital tjänst
Kostnadsfri rådgivning ingår alltid
Vi ser över ditt försäkringsbehov och att du sparar tillräckligt mycket och med rätt risknivå. Om det behövs kan vi också göra en pensionsprognos och ta fram en personlig handlingsplan.
Pensionssparande utan att låsa kapitalet
Kapital som sparas i direktpension är inte låst till uttag vid en specifik ålder och inte heller till en individ eftersom företaget äger försäkringen.
Löneväxling, spara mer till pensionen
Löneväxling är ett förmånligt sätt att spara mer till den kommande pensionen. Genom bruttolöneavdrag! Läs mer om hur du erbjuder dina medarbetare förmånen.
Pension för företaget
Movestic erbjuder flexibla lösningar anpassningsbara för både det stora och det lilla företagets behov. Läs mer om hur vi på Movestic kan hjälpa dig till en bra plan för er tjänstepension.
Tjänstepension till företag
Tjänstepensionslösningar som passar ditt företag oavsett verksamhet eller antal anställda. Låt oss tillsammans ta fram en plan för ert pensionssparande.