Pånyttfödelsen
En nystart att se fram emot. Planera för en pension med mer frihet.

3 av 4 nyblivna pensionärer mer nöjda med livet än innan

Att gå i pension är något av det roligaste som hänt, om man får tro dagens pensionärer. Och det är inte så konstigt, med tanke på att tre av fyra svenskar säger att de är mer nöjda med sina liv när de gått i pension. Det visar Movestics nya undersökning bland landets pensionärer.

Det bästa med pensionärslivet

1. Frihet

2. Mindre stress

3. Ägna sig åt resor, hobbies och familj

Ett citat med texten "Pensionen är som att ha ständig semester"

Inte guldkant för alla

Även om majoriteten tycker att livet är bättre när de gått i pension gäller det inte alla. Tolv procent säger att livet blivit lite eller mycket sämre. Då handlar det om att man saknar sina kollegor, fått färre sociala kontakter och framförallt att ekonomin blivit sämre.

Alltid tillgång till pensionsrådgivning

Om du är redo att börja planera för din pension har du alltid tillgång till personlig rådgivning, antingen via någon av våra partners eller hos oss.

Boka rådgivning

Bild på en lista med rubriken "Pensionärernas topp 3 råd". 1. Börja pensionsspara i tid. 2. Njut av livet. 3. Satsa på utbildning

Pensionsspara tidigt och njut mer av livet

Pensionärernas råd till dagens unga

Vi bad sveriges pensionärer att, med sina egna ord, beskriva vilket råd de vill ge till dagens unga. Det vanligaste rådet var då att spara mer och tidigare. Ett populärt råd var också att säga ja och njuta av livet. 

Flera rådde också de unga att skänka en tanke till tiden efter arbetslivet. Och en påminnelse om att livet inte slutar när man går i pension, snarare tvärt om.

Två sätt att spara mer

Kapitalförsäkring

Löneväxling

Citat med texten "Njut av livet" Jobba mindre och älska mer"

Om du fick leva om ditt liv

..skulle du ha gjort något annorlunda?

Den frågan ställde vi till 1 141 personer i åldern 62–85 år som har börjat ta ut pension. Och ja, faktum är att var tionde kvinna skulle valt en annan partner. Och var femte man önskar att han hade jobbat mindre. 

Det vanligaste pensionärerna ångrar är att de inte utbildat sig mer. Gemensamt för både kvinnor och män är också att de ångrar att de inte sparat mer till pensionen (23 procent).

 

Vill du boosta din pension?

Ett sätt att boosta pensionen är att löneväxla. Det passar dig med lite högre lön och innebär att du sätter av en del av bruttolönen till ett extra pensionssparande. Med löneväxlingskalkylatorn kan du ta reda på om löneväxling passar dig.

Citat med texten "Jag hade vågat säga ja till fler saker"

Om undersökningarna

Allmänheten

Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 10–18 januari 2024. Totalt intervjuades 1 943 personer i åldern 25 – 65 år, som inte gått i pension. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Ingen självrekrytering förekom.

Mer data från undersökningen

Sveriges pensionärer

Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 12–21 januari 2024. Totalt intervjuades 1 141 personer i åldern 62 – 85 år, som helt eller delvis gått i pension. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Ingen självrekrytering förekom.

Mer data från undersökningen

Citat med texten “Börja spara i tid till din pension. Arbeta inte för länge. Njut av livet och kärleken.”

Hur går en pensionärsfödsel till?

Vi föds inte på nytt när vi går i pension. Men det är en nystart många ser fram emot. Om du är nyfiken på att uppleva en pensionärsfödsel behöver du inte leta längre.
Pension med mer frihet
Movestic Frihet är pensionsplanering för dig som vill skapa en friare framtid.
Spara i fonder
Månadsspara långsiktigt i fonder via en kapitalförsäkring. Det är enkelt att starta ditt sparande hos Movestic, det tar bara några minuter.
Movestics fondutbud
Upptäck ett brett utbud av fonder från olika fondbolag. I fondlistan kan du sortera och se mer info om fonderna på Movestics fondplattform.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic.