Vad är återbetalningsskydd?

Återbetalningsskydd för tjänstepension ITP

Du som har tjänstepension ITP har möjlighet att utan kostnad lägga till återbetalningsskydd. Det innebär att om det otänkbara skulle hända dig och du avlider innan du gått i pension går din pensionspengar till dina nära.

Återbetalningsskydd ingår inte automatiskt för din ITP, du måste själv välja till skyddet på collectum.se. Du betalar ingen avgift för skyddet. Om du väljer att lägga till skyddet får du inte möjlighet att ta del av arvsvinst och din egen pension blir därför något lägre. 

Lägger du till återbetalningskyddet i samband med att du ansluts till ITP eller en familjehändelse (giftermål, bli sambo eller får barn) behöver du inte göra en hälsodeklaration. Lägger du till skyddet vid annat tillfälle kan du behöva göra hälsodeklaration.

Vem får pengarna?

Om du skulle avlida betalas ditt ITP-kapital i första hand ut till din make/maka/registrerad partner eller sambo och i andra hand dina barn. Du har även möjlighet att själv välja fritt vem som får pengarna genom att skriva ett förmånstagarförordnande. Du hittar blankett för förmånstagarförordnande hos Collectum.

Kapitalet betalas i regel ut månadsvis under fem år.

Vad är arvsvinst?

När pensionssparare som inte valt återbetalningsskydd avlider går deras intjänade pensionspengar för ITP till andra som inte heller valt skyddet. Det går inte att säga exakt hur mycket pengar arvsvinsten motsvarar eftersom det beror på hur mycket kapital som finns i försäkringarna, hur många människor som avlider och hur gamla de är.

Generellt kan man säga att de som inte haft återbetalningsskydd fram till pensionen tre till fem procent högre pension jämfört med de som har återbetalningsskydd.

Behöver jag återbetalningsskydd?

Har du nära och kära som faktiskt behöver dina pensionspengar till till exempel boende om det otänkbara skulle hända dig? Då kan det vara en god idé att teckna skyddet. Skulle förutsättningarna ändras har du alltid möjlighet att välja bort skyddet.

Jag vill teckna återbetalningsskydd

livförsäkring

Om det otänkbara händer

Med en livförsäkring skapar du ekonomisk trygghet för dina nära om det otänkbara skulle hända dig. Livförsäkringen betalas ut som ett engångsbelopp och kan ge ett ekonomiskt andrum för hushållets förändrade ekonomi.
  • Välj belopp själv! Inga fasta försäkringsnivåer
  • Du bestämmer vem som får pengarna
  • Skattefritt engångsbelopp betalas ut vid dödsfall

Läs mer och teckna

ITP hos Movestic
Genom att välja hur din tjänstepension ITP ska placeras kan du påverka din framtida pension! Ta del av Movestics erbjudande för ITP.
flytta
Flytta tjänstepension ITP
Har du tidigare sparat ITP-kapital? När du flyttar till Movestic får du ta del av vårt erbjudande med rabatterade fondavgifter för hela ditt kapital!
MAIA
Säg hej till MAIA
Med hjälp av vår digitala tjänst MAIA kan du enkelt välja fonder som passar dig! MAIA är en kostnadsfri tjänst för alla våra kunder med ITP.

ITP är en del av ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Informationen gäller för avtal från och med 2018-10-01. För äldre försäkringar – logga in och se vad som gäller för dig.

kontakta oss
Vill du veta mer?
Har du frågor eller vill veta mer om Movestic och vad vi erbjuder. Hör gärna av dig till oss på 08-120 39 320 eller maila till kund@movestic.se.