Vad är återbetalningsskydd?

Du som har tjänstepension ITP har möjlighet att utan kostnad lägga till återbetalningsskydd. Det innebär att om det otänkbara skulle hända dig och du avlider innan du gått i pension går dina pensionspengar till dina närstående.

Återbetalningsskydd för tjänstepension ITP

Återbetalningsskydd ingår inte automatiskt för din ITP, du måste själv välja till skyddet på collectum.se. Du betalar ingen avgift för skyddet. Om du väljer att lägga till skyddet får du inte möjlighet att ta del av arvsvinst och din egen pension blir därför något lägre.

Lägger du till återbetalningskyddet i samband med att du ansluts till ITP eller en familjehändelse (giftermål, blir sambo eller får barn) behöver du inte göra en hälsodeklaration. Lägger du till skyddet vid annat tillfälle kan du behöva göra hälsodeklaration.

Vem får pengarna?

Om du skulle avlida betalas ditt ITP-kapital i första hand ut till din make/maka/registrerad partner eller sambo och i andra hand dina barn. Du har även möjlighet att själv välja fritt vem som får pengarna genom att skriva ett förmånstagarförordnande. Du hittar blankett för förmånstagarförordnande hos Collectum.

Kapitalet betalas i regel ut månadsvis under fem år.

Vad är arvsvinst?

När pensionssparare som inte valt återbetalningsskydd avlider går deras intjänade pensionspengar för ITP till andra som inte heller valt skyddet. Det går inte att säga exakt hur mycket pengar arvsvinsten motsvarar eftersom det beror på hur mycket kapital som finns i försäkringarna, hur många människor som avlider och hur gamla de är.

Generellt kan man säga att de som inte haft återbetalningsskydd fram till pensionen tre till fem procent högre pension jämfört med de som har återbetalningsskydd.

Behöver jag återbetalningsskydd?

Har du nära och kära som faktiskt behöver dina pensionspengar för till exempel boende om det otänkbara skulle hända dig? Då kan det vara en god idé att teckna skyddet. Skulle förutsättningarna ändras har du alltid möjlighet att välja bort skyddet.

Teckna återbetalningsskydd hos Collectum

livförsäkring

Livförsäkring ger trygghet till dina nära

Med en livförsäkring skapar du ekonomisk trygghet för dina nära om det otänkbara skulle hända dig. Livförsäkringen betalas ut som ett engångsbelopp och ger ett ekonomiskt andrum för hushållets förändrade ekonomi.
  • Välj belopp själv! Inga fasta försäkringsnivåer
  • Du bestämmer vem som får pengarna
  • Skattefritt engångsbelopp betalas ut vid dödsfall

Läs mer och teckna

Tjänstepension hos Movestic
ITP hos Movestic
Din pension - ditt val. Välj hur din tjänstepension ITP ska placeras och påverka din framtida pension. Ta del av Movestics erbjudande för ITP.
Fonder itp
Fondutbud ITP
Movestic erbjuder ett utvalt, hållbart och rabatterat fondutbud till dig som har tjänstepension ITP. Fonderna har hög rating hos Morningstar och bra historisk avkastning.
Entrélösning movestic
Enkelt med Movestics entrélösning
Vi erbjuder en entrélösning med 0 kronor i årlig avgift, rabatterade fondavgifter och som riskjusteras automatiskt ju närmre pension du kommer.
Bygg ditt möjlighetskonto
Bygg ditt möjlighetskonto
25 eller 15 år kvar till pensionen? Oavsett hur lång tid du har kvar till den dag du vill sluta jobba kan du ge ditt framtida jag större möjligheter genom att på egen hand spara till din pension.

ITP är en del av ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Informationen gäller för avtal från och med 2018-10-01. För äldre försäkringar – logga in och se vad som gäller för dig.

Vill du veta mer?
Har du frågor eller vill veta mer om Movestic och vad vi erbjuder? Hör gärna av dig till oss på 08-120 39 320 eller maila till kund@movestic.se.