Stefan Klohammar: Konsten att mäta något på fel sätt

Movestics Stefan Klohammar berättar om hur det kan börja med en lunch och sluta med obegriplig fakta. Han visar också hur aktiv risk kan mätas på Emil i Lönneberga-vis.

Lunchen mellan den höga banktjänstemannen och hans kompis som var journalist för några år sedan fick, som ni kanske minns, lite oväntade följder. Journalisten åt upp, gick hem och skrev. Refererade till sin kompis. Och sen var drevet igång. Det den höga banktjänstemannen hade tillstått, var att aktivitetsgraden var mycket låg i flera av de fonder som banken tillhandahöll, mera lik en indexfond än en vanlig fond. Men avgifterna var naturligtvis mer lika en vanlig fond.

Smygindex.

Closetindex på finanssvenska. Skämskudde. Måhända nedrigt av banken, men det målades upp som ett Brott Mot Staten i DDR, i media, fast det var gårdagens nyheter.  I alla fall för alla som jobbat med sparande i någon form de senaste 20 åren.

Alla kände till hur det förhöll sig. Många hade både informerat och förklarat detta missförhållande i många år. Men nu började snöbollen rulla. Mest rull fick den på Aktiespararna som drev en hård linje ända in i rätten, för att de utsatta spararna skulle få pengar tillbaka. Ganska väntat så förlorade de och då fick ju banken bevisligen rätt och behövde inte göra någonting. Korkarna i taket.

Drevet somnade in. Det gjorde däremot inte regeringen som lika flitigt som Emil i snickerboa började snickra på ny lagstiftning. Inte för att det är något fel att göra det, men riktigt i Emil-klass vad gäller snidandet hade de ännu inte kommit upp till. De körde det säkra kortet: smörkniven, som vi alla kommer ihåg från träslöjden. Helt omöjlig att misslyckas med. I detta sammanhang betyder smörkniven att ”redovisa tydlig information i fondfaktabladet”. 

Nåja. Bättre något än inget alls. Men denna smörkniv verkar tyvärr bli så klen att den endast kan användas till mjukost på tub.

Regeringen föreslår att alla fonder ska redovisa aktiviteten i fonderna på fondfaktabladet (och även andra ställen) genom det statistiska måttet Tracking Error. Tvärtemot vad Aktiespararna rekommenderade, måttet Active Share.

Tracking Error är ett mått som mäter hur mycket skillnaden mellan en fond och ett index varierar över tid. Det KAN säga något om fondens aktivitet. Men en fond som varje månad slår index med 1 procent kommer att ha en aktiv risk på samma nivå som en indexfond. Det är helt enkelt ett ganska knöligt statistiskt mått som gissningsvis 98 procent av svenska befolkningen inte kan redogöra för.

Hade regeringen bara orkat köpa en biljett till vilken grönvit fest som helst på Tele 2 arena hade jag gladeligen berättat att det nog är bättre att använda måttet Active Share som beräknas på hur stor avvikelsen är på innehavsnivå. Plus och minus av procent. 98 procent av svenska folket hade fattat.

Eller, håll i hatten nu. Båda måtten.  

Eller, för att slippa statistiskt mått, göra en tre gradig skala; Passiv, Aktiv, Mycket aktiv.  Då hade 100 procent fattat.

Eller, och nu blir det radikalt, låt det ingå i produktnamnet.

Då hade kanske 200 procent fattat.  Galet!

Problemet, som du troligen redan vet, är inte att folk inte fattar, utan att folk inte läser.

Hade lämpligt tillfälle uppstått hade jag kunnat berätta för regeringen att i vägen, för att den stora fondupplysningen ska kunna slå igenom, står bara det faktum att relativt få läser fondfaktablad och informationsbroschyrer. Det enda produktblad som har en riktigt hög läsarandel är instruktionen från Ikea. Och då har vi ändå ett gäng som försöker utan. Men med ålder och inköp lär man sig att det är lika bra att följa instruktionen från Småland.

Men det tänkte inte vår regering på. Den lever i tron att fondfaktabladet är det första folk läser på morgonen.  Sanningen är att de flesta köp av fondandelar är fondbyten som man köper (byter) digitalt. Hur många läste sida tre av fondfaktabladet vid sista fondbytet, hand upp?

Så det kanske inte är så tokigt att tvinga på fondnamnen info om aktivitet ändå…

Uppsåtet och intentionen är bra. Men metoden är dålig. För att föregå med gott exempel.

Movestics stekheta sommarfonder Lannebo Småbolag, Öhman Sweden Microcap, Didner & Gerge Us Small & Microcap tuffar på. Här kommer lathunden vad gäller aktiv risk.

Lathund:

  Tracking Error Active Share

Emils aktivitetsmått (1-3)

Lannebo Småbolag 4,2 87 3
Öhman Sweden Microcap 4,6 89 3
D&G US Small & Microcap 5,5 99 3

Not: Tracking Error är baserad på 3 års data, för Didner & Gerge ett års data på grund av avsaknad av tre års historik. Active Share är mätt gentemot Morningstars index för aktuell marknad och inte fondens jämförelseindex. All data är från Morningstar.*Emils aktivitetsmått har följande intervall:

Ett – Indexfond eller fond med tveksam avvikelsegrad, typ passiv. (Tänk människa i flygplansstol)

Två – En inte helt inaktiv förvaltning men fortfarande med handbromsen i. (Tänk AIK fotboll)

Tre – Tydlig aktiv förvaltning med självförtroende och god vilja. (Tänk valfri figur skapad av Astrid Lindgren)

För begripliga fakta till alla. Mot obegriplig fakta till ingen.

Kämpa på.

Författare: 
Stefan Klohammar, Movestic Liv & Pension