Stefan Klohammar: Hur 2018 gjorde oss till optimister

Stefan Klohammar blickar både bakåt och framåt och konstaterar att sådana där spåkulor kan ha både fel och rätt. Han hittar en positiv framtidstro och korar samtidigt 2018 till ett år av kaos och fel.

2018. Kaos överallt. Fel överallt. Oklarheter. Polarisering, gap och skrik. Som en italiensk julmiddag. Det modiga, vackra och det rätta har fått sitta på vänt för det fega, fula eller tråkiga, nästan överallt. Aktiemarknaderna. Allsvenskan.  Akademin. Och sen resten av alfabetet. Hua. Trist som vintermörkret.

Min egen spåkula som dammades av i december förra året var inte bättre. Den, för det är alltid någon annans fel, hade inte många rätt. Nästan bara att Sverige skulle ta sig vidare från gruppen i VM.  Här återfinns eländet. Bara Brasse som njuter. Tillsammans med Janne och Granen. Själv såg jag inte en enda match med svenska landslaget av den enkla anledningen att i Bajenland finns det bara ett landslag. Och de spelar inte i gula tröjor.

Men min dåliga kula säger något om spådomar på kort sikt. Det blir ganska ofta rejält fel. Det finns ingen vedertagen metod för att ha en mycket hög grad av säkerhet i prognosen. Och sen inträffar den där verkligheten hela tiden, bestående av oväntade saker, tokiga beslut och några underverk.

Vad gör man då? Vad gör man när börskaoset sätter igång under en mörk tisdag i höstvintern?

Jag började köpa aktier. Contrarian, motvalls, som vanligt, fann jag mig spendera delar av november med att börja köpa svenska aktier ganska brett. HM, Mekonomen, Volvo, Boozt, Hufvudstaden, Hexagon, Betsson med flera.  Men vis av mina tidigare försök så delar jag upp köplusten. Med några veckors facit på hand var det naturligtvis klokt då merparten av det jag köpte har fortsatt ner.

Min aktieterapeut säger att jag ägnar mig åt klassiska småspararfasoner. Fånga den fallande kniven. Snitta ner mig och inte vilja sälja med förlust. Mitt svar är att jag brukar vara bra på att hitta bottenformationer. Att sprida köpen över tid är att begränsa köplusten och till sist att min placeringshorisont är inte bara lång, utan jättelång. Sen tar vi en öl till.

Men faktum är att det är ganska lätt att baka ihop ett katastrofscenario närmaste åren. Den amerikanska ekonomin bromsar in samtidigt som Riksbanken till sin egen glädje får börja höja. Företagens marginaler och vinster är historisk höga. Borde ner. Tullar. Handelskrig. Brexit. Fastighetsmarknad som kanske inte gungar, men den svajar. Polarisering. Svaga regeringar. Trist lottning i Svenska Cupen. En statsministerkandidat sitter i prime-time tv och verkar faktaresistent. 

Listan varför man bör äta Prozac är lång. Men min vänstra hjärnhalva tänker samtidigt att det mesta är känt och därmed redan prissatt på marknaderna. Och i år vinner vi cupen.

Skräckscenariet är medialt. Globaliseringen vinner ingen tull över. Och digitalisering äter sig in i den globala ekonomin, lite under ytan. Effektiviserar och förbättrar. Trycker marginaler uppåt. Svårfångad i siffrorna. Den Hans Rosling-inspirerade optimisten kan verka nästan frireligiös men när förra århundradet på den finansiella marknaden sammanfattas blev titeln "Triumph of the Optimists". Bara man framhärdar.

 

Så. Kulan rullades fram. Torkades av.
Detta är ditt 2019:
- Zlatan gör reklamfilm för ytterligare 25 olika företag
- Svenska aktier överträffar globala aktier
- Svenska kronan förstärks mot Euron
- Emerging Markets överträffar globala aktier
- Riksbanken höjer två gånger
- Cykliska aktier avkastar bättre än defensiva aktier
- Företagsobligationer ger positiv avkastning
- Sverige får en regering

Om ett år vet vi vad som gick fel. Glöm inte att blåsa ut ljusen.

Författare:

Stefan Klohammar, Movestic Liv & Pension