Stefan Klohammar: 20 år på 3 minuter!

Vi sammanfattar decenniet och den ljusnande framtiden som är vår nästa 10 år.

Risktagarnas triumfer!

Siffrorna talar sitt eget språk.
Svenska aktier 9 år, 11 månader, 10 dagar: + 216,6 %
Globala aktier 9 år och 11 månader: + 216,8 %
I årstakt motsvarar det drygt 12 procent i årlig ränta. Inte fy skam, som näcken sa!

Intressant är att det makroekonomiska 10-talet har varit fyllt av problem, kriser och elände. Men allt det har överträffats av centralbankernas stimulerande genom låga räntor och ett skickligt fokuserat företagande. Räntor ned. Vinster upp. På hemmafronten har fastighetspriser och andra reala tillgångar haft en mycket stark utveckling. Friskt vågat helt enkelt långt mer än hälften vunnet under 10-talet, för de som vågade.

Hur blir 20-talet: I lågräntemiljön blir kriserna färre och mindre. Och låga räntor gör aktier aptitliga. Det stora teknikskiftet kommer pågå under hela 20-talet och skörda frukter längs vägen. 

Amatörernas segertåg

Experternas dagliga självpåtagna arbetsuppgift verkar ha varit att varna. Och ha fel. Varna igen. Och ha fel. Mats Qviberg beskrev det, tidsenligt, som den mest hatade börsuppgången någonsin. Träffande. Men det är inte bara okunniga ”experter” som sparekonomer som har haft fel. Även mycket kunniga experter har hamnat fel. Mest fel längst och störst ovilja att tänka nytt är utan tvekan Riksbanken. Det säger en del om hur svårt det kan bli med ekonomi. Även om du sitter på en hel del rejäla verktyg är det oerhört svårt att träffa rätt när hammaren ska slå ner spiken.

Hur blir 20-talet: I den mediala kakafonin är larm och varningar framgångsfaktorer, då hörs man även om ingen lyssnar. Det kommer fortsätta. Men riksbanken kommer få ett förändrat ramverk eller ny målbild.

Tjänstemännen strikes back

I finanskrisens efterdyningar blev nya regleringar ett standardrecept. Finns det något som de tycker är roligare än ”utredning” så är det ”ny regleringen utan utredning”. Och nytt har det kommit. Alla umgås nu dagligen med GDPR. Finansmarknaderna har i princip fått både större och tjockare regelverk på alla fronter, antingen som ”add ons” eller ”extensions” för att prata nusvenska. Dock alltid lika förvånande vilken liten inverkan detta har på sakernas tillstånd.

Hur blir 20-talet: Det kommer mera. Makten älskar att bestämma. Administration självförsörjer sig resursmässigt med nya regler. Särintressena får en spelplan att verka på. Bara fördelar. Förutom för folket.

Enter the Robots

Robotiseringen gjorde sitt intåg! I alla fall i trädgården. På sparmarknaden finns det två grupper. De som tagit genvägen att kombinera fem frågor med en fondifond, vilket knappats kan ha varit guds avsikt med digitalisering och de som anpassar sig efter användarens behov och ger ett mervärde. Gissa vilken som vinner.  

Hur blir 20-talet: En bit in kommer den riktiga vågen bestående av ny teknik med användarnytta utöver underhållning och estetik. Mera och bättre helt enkelt.

Le revolt de pension

Till sist kom den. Pensionsrevolten. På franskt vis i Frankrike. Upplopp. På svenskt vis i Sverige. Förhandlingsutspel. Alltså mer väsentligt mera dramatiskt nere på kontinenten jämfört med här. Göran Persson siade 2005 under ett statsbesök i Australien att det skulle ta 20 år innan folk upptäckte hur illa det blev och att reaktionen skulle komma då. Det tog bara 14 år. Han missade med några år. Än så länge har inget hänt, men eventuellt får vi se en repris av reduktionen från 1600-talet i modern form när 40- och 50-talister får välfärden nedskruvad.

Hur blir 20-talet: Vi kommer få en ny pensionsreform. Och det kommer revolteras inom fler områden.

The resurrection of nature

Miljöfrågan gick från ”det är viktigt med hållbarhet” till ”vår tids stora kris, klimatet”. Konsumenter och företag har burit förändringen och ställt om med svaga incitament. Inom sparandet finns idag mängder med alternativ både för den som vill göra bra och för den som inte vill göra dåligt. Den stora förändringen är att frågan gått från politiserad posering till början på en affärsintegrerad verklighet. Klimatutmaningen behöver mer kapitalism för att få högre fart och större genomslag.

Hur blir 20-talet: Individualiseringen gör att hållbarhetsaspekten får fler uttryck och det allmänna klimatavtrycket kan minska i takt med att materialistiska generationer checkar ut för gott.

Glöm inte att blåsa ut ljusen.

 

Av: Stefan Klohammar, Stefan jobbar som investeringsdirektör på Movestic. Krönikan handlar oftast om saker och ting som Stefan funderar på för stunden och bör inte nödvändigtvis ses som budskap som Movestic som helhet står bakom. Han gillar fotboll och fonder. Du kan maila honom på stefan.klohammar@movestic.se.