Ny metod för att beräkna risk

Från årsskiftet beräknas och klassificeras risknivån för fond efter en ny EU-gemensam standard. Förändringen innebär att riskskalan nu omfattar alla sorters finansiella produkter och inte bara fonder.

Riskskalan löper mellan 1 och 7 precis som tidigare men intervallen för respektive riskklass har ändrats. Eftersom fonder nu jämförs med produkter som derivat, hävstångsinstrument och warranter som ofta har högre risk än traditionella fonder har flera fonder nu ändrat risk. De flesta har fått en lägre risk än tidigare. Fondens underliggande absoluta risk har dock inte ändrats eller påverkats. 

Så visas risk i Movestics fondlista 

I Movestics fondlistan visar vi fondernas risk enligt den uppdaterade riskskalan. Visas ett streck för en fond har fondens nya riskklass ännu inte rapporterats in till Movestic. 

Fondlista
Vår fondplattform innehåller ett brett utbud av svenska och internationella fonder. Vi hållbarhetsutvärderar fonderna löpande, bland annat med fokus på klimat, miljö och mänskliga rättigheter.
Spara i fonder
Månadsspara långsiktigt i fonder via en kapitalförsäkring. Det är enkelt att starta ditt sparande hos Movestic, det tar bara några minuter.