Marknaden oktober 2020

Orosmolnen kring smittspridningen av Covid-19 har satt tydliga spår på de globala börserna under oktober. Oron har lett till att fler investerare vill sälja och färre vill köpa, vilket skapar obalans på marknaden. Stockholmsbörsen OMXSPI, där alla börsbolag är inkluderade, gick ner hela 6,2 procent och kring månadsskiftet var årets börsuppgång utraderad.

Smittspridningen har återigen tagit ordentlig fart i Europa. I Tyskland, Frankrike och Storbritannien liknar spridningen den man hade i början av pandemin. Även i Sverige har spridningen ökat markant och lokala restriktioner har tilldelats flera regioner. Frågan är hur mycket de nya restriktionerna kommer att påverka den svenska ekonomin? Vi har större kunskap om viruset och vet vilka medel vi bör ta till för att hejda och begränsa spridningen, vilket borde bidra till minskad osäkerhet. Stockholmsbörsen är dock beroende av vad som sker i omvärlden och ytterligare nedgång kan vänta.

Andra faktorer som påverkat börserna är det amerikanska valet. Covid-19 har satt djupa spår i den amerikanska ekonomin och osäkerheten kring vem som till slut vinner presidentvalet har skakat om börserna. Mer turbulens är att vänta framöver innan det är helt klart vem som vinner valet.

Som lök på laxen får vi inte glömma att övergångsperioden för Brexit närmar sig. Deadline för premiärminister Johnson att förhandla fram och godkänna ett nytt handelsavtal med EU är sista december. Avtalet berör bland annat arbetsrättsliga-, miljö- och skatteregler för att ge en hållbar arbetsmässig konkurrenssituation. Om ett avtal inte nås blir det en ”no deal scenario” mellan EU och Storbritannien och det nuvarande frihandelsavtalet löper ut. Storbritannien ska också förhandla fram ett avtal med USA. 

Bästa fonder i Movestics fondutbud

Oktober var en stark månad för flera tillväxtmarknader, speciellt för fonder med fokus på Kina där landet visat på en stark återhämtning. I Kina slutfördes ett fyra dagars långt planeringsmöte bland landets ledare där den femåriga ekonomiska planen bestämdes. Planen fokuserar bland annat på att landets självförsörjning inom teknologi ska bli en nationell strategi

I vårt fondutbud finns två Kina-fonder, det som skiljer dem åt är vilken typ av aktier de investerar i. Schroders China A investerar enbart i den kinesiska inhemska aktiemarknaden i så kallade A-aktier, Allianz All China Equity gör aktieinvesteringar i kinesiska företag noterade i både Kina och Hongkong.

  • A-aktier: Ett aktieslag som enbart investerar i den kinesiska inhemska marknaden. Denna marknad var tidigare stängd för utländska investerare och alla bolagen är noterade i lokal valuta. Numera går det att handla dessa (ungefär 1500 bolag) genom Hongkong-börsen.
  • H-aktier: Det tidigare alternativet för utländska investerare att investera i Kina. Handeln sker genom att flertalet kinesiska bolag direktnoterade sig på Hongkong-börsen. Dessa handlas i Hongkong-dollar.

Till fondlistan

 

Månadens index i %

Världen - 3,6
Sverige - 5,16
Räntan 0,00

 

Högst avkastning i %

FOND 1 MÅNAD
Nordic Cross Bear 5,37
Schroder ISF China A 5,36
Allianz All China Equity 3,85
Tundra Sustainable Frontier Fund A 3,40
AGCM Asia Growth 2,82

 

Movesticfonder i %

FOND 1 MÅNAD 1 ÅR 
Movestic Avancera 75 A SEK Acc - 1,80 - 6,82
Movestic Avancera 85 A SEK Acc - 0,48 - 4,86
Movestic Global ESG - 3,42 n/a
Movestic Balanserad - 1,57 n/a
Movestic Försiktig - 0,89 n/a
Movestic Offensiv - 4,34 n/a


Sverigefonder i %

FOND 1 MÅNAD
Didner & Gerge Aktiefond - 4,50
Aktie-Ansvar Sverige A - 4,76
Öhman Etisk Index Sverige  -5,70
Lannebo Sverige Plus SEK F - 6,27
Handelsbanken Sverige Selektiv - 6,92
Lannebo Sverige Hållbar A SEK - 8,40

 

Sverigefonder fokus små-/medelstora bolag i %

FOND 1 MÅNAD
C Worldwide Sweden Small Cap - 5,63
Danske Inv Sverige Småbolag - 6,61
Öhman Sweden Micro Cap A - 6,63
Didner & Gerge Småbolag - 7,09
Lannebo Småbolag - 8,57


Nordenfonder i %

FOND 1 MÅNAD
Fondita Nordic Micro Cap B - 4,55
Alfred Berg Nordic Small Cap ESG A - 5,70
Handelsbanken Norden Index Criteria - 6,39
Evli Nordic B - 7,19
Carnegie Fastighetsfond Norden A - 8,31

 

Oskar
Av: Oskar Sandvik, senior fondanalytiker på Movestics investeringsavdelning.