Marknaden januari 2021

Det svängde rejält på börsen under årets första månad. Efter en stark start där ”all time high” närmade sig slutade Stockholmsbörsen på 2,5 procent. Förutom årets första börsmånad har vår fondanalytiker Oskar Sandvik också tittat närmare på bokslutet för Brexit.

Månadens bästa fonder

Januari var en relativt svängig börsmånad. Månaden började starkt och var i närheten av all time high innan det blev allt mer turbulent. Stockholmsbörsen slutade på 2,5 procent. I fondutbudet fortsätter BNP Paribas Energy Transition leverera hög avkastning. Fonden som var den bästa fonden inom alla Morningstarkategorier under 2020 med hela 153 procent i avkastning.  Avkastning för januari 2021 blev 10,68 procent. Vill du läsa och se hur våra fonder, Sverigefonder och Nordenfonder i vårt utbud presterat under månaden?

Läs mer

 

Handelsavtal mellan EU och Storbritannien klart

För drygt fyra och ett halvt år sedan, midsommar 2016, röstade britterna för att lämna den Europeiska unionen. I elfte timmen dagen innan julafton 2020 fick vi beskedet att handelsavtalet mellan EU och Storbritannien var klart. Båda partnerna uttrycker en lättnad över att en överenskommelse äntligen är på plats efter flera års arbete, förhandlingar och en turbulent marknad.

EU och Storbritannien kommer att utgöra ett stort frihandelsområde och avtalet innebär att varor säljas utan tullar och importkvoter. Handelsavtalet och det handelsutbyte som säkrats uppskattas vara värt 1000 miljarder dollar årligen. Avtalet liknar till stor del det handelsavtal som Storbritannien har per idag med Kanada.

Förhandlingarna har varit svåra och det har funnits delar där parterna varit särskilt oense. Gränsen mellan Nordirland och Irland förblir öppen och Storbritannien gick vinnande ur striden gällande rätten till att nyttja Storbritanniens fiskevatten. EU ville ha en övergångsperiod på 14 år och Storbritannien tre år. Resultatet blev fem och ett halvt år.

Även om förhandlingarna är klara så är det svårt att på lång sikt se vilka effekterna blir för både ekonomin och politiken. Storbritanniens självständighet från EU har gett vind i seglen även på de brittiska öarna. I Skottland råder utbrytarvindar från Storbritannien. Nationalistpartiet (SNP) har gått ut med att de ska göra allt i sin makt att hålla en andra omröstning om självständighet när skottarna går till parlamentsval i maj. Om skottarna själva ens har laglig rätt att ens utlysa en ny folkomröstning är oklart. Samtidigt säger den brittiska regeringen blankt nej. Även i Nordirland råder nya självständighetsvindar. Opinionsundersökningar visar att över hälften av de som tillfrågats vill se en folkomröstning för att blida ett land tillsammans med republiken Irland.

Läs också

Marknaden januari 2021 i siffror

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. Faktablad och informationsbroschyr för fonderna finns på movestic.se.

Oskar
Av: Oskar Sandvik, senior fondanalytiker på Movestics investeringsavdelning.
Fondlista
Fondlista
Vårt fondutbud består av ledande svenska och nordiska fonder i kombination med ett urval av kvalitetsfonder från världsledande fondbolag.