Marknaden februari 2021

Årets andra månad bjöd på en hel del svängar på börsen och flera tydliga vårtecken, till exempel har orange kuvertet dumpit ned i våra brevlådor och årets mellofest har dragit igång. Vår fondanalytiker Oskar Sandvik berättar om månaden som gått om hur de aktuella ekonomiska stimulanserna ser ut.

Flera bolag har rapporterat positiva resultat i februari. Samtidigt har den ekonomiska återhämtningen bromsats upp av hårdare restriktioner och försenade vaccinleveranser. Stockholmsbörsen slutade på plus drygt tre procent.

Ekonomiska stimulanser, vaccinnyheter och covid-19 fortsätter att sätta tonen för året 2021. Gällande de ekonomiska stimulanserna kan det vara svårt att få uppfattning om hur mycket pengar som egentligen pumpats in i de finansiella systemen det sista året. Bara i Eurozonen har det under pandemin lanserats stimulanspaket för hela 3,1 triljoner Euro. En ofantlig summa pengar som motsvarar 30 procent av Eurozonens totala BNP. I USA diskuterar demokraterna med Joe Biden i spetsen om att lansera ett nytt stimulanspaket på 1,9 triljoner US-dollar.

Ska jag vara ärlig behövde jag googla hur man skriver ut en triljon Euro. En 1 följt av 18 nollor. För att få beloppet i svenska kronor behöver vi lägga till en nolla.

Månaden bästa fonder

I Movestics fondutbud hamnar en nykomling i topp, Öhman Global Småbolag Hållbar. Fonden togs in i utbudet 29 januari i år och slutade på 8,8 procent för februari. Fonden investerar hållbart i småbolag över hela världen med fokus på både värde och tillväxt bland mindre bolag. Fonden har som målsättning att slå utvecklingen för små och medelstora bolag på de globala aktiemarknaderna.

Läs mer, månaden i siffor

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. Faktablad och informationsbroschyr för fonderna finns på movestic.se.

Oskar
Av: Oskar Sandvik, senior fondanalytiker på Movestics investeringsavdelning.
Fondlista
Fondlista
Vårt fondutbud består av ledande svenska och nordiska fonder i kombination med ett urval av kvalitetsfonder från världsledande fondbolag.