Det här påverkade börsen under oktober

Efter en tuff septembermånad ökade marknadens riskvilja under oktober. Världsindex och Stockholmsbörsen steg båda med strax över sex procent och amerikanska S&P 500 ytterligare två procentenheter.

Bryter vi ned det ett steg kan vi se att value och momentum* generellt sett gick bäst under månaden samtidigt som global tillväxt gick något sämre till följd av svagare rapporter än väntat från några av de amerikanska techbolagen (bland annat Meta). I övrigt får rapportsäsongen för Q3 ses som starkare än väntat även om det fanns några negativa utropstecken.

Något som gav bränsle till de nedtryckta börserna under oktober var att några centralbanker, däribland Kanadas, skickat lugnare signaler än vad marknaden räknat med. Samtidigt gav makrodata en ökad förhoppning om att inflationssiffror börjat toppa. Om det är ett ytterligare så kallat ”bear market rally” vi ser eller början på en långsiktig vändning är för tidigt att veta. Hur som helst är det ett fortsatt osäkert marknadsläge vi befinner oss i och framtidsprognoserna kan därför skilja sig avsevärt beroende på vem man väljer att lyssna på.

Ytterligare en räntehöjning i USA och svag utveckling i Asien

Under FEDs räntebesked i början av november gavs mixade signaler i samband med att man presenterade ytterligare en räntehöjning om 75 baspunkter till intervallet 3,75 till 4,00 procent. Centralbanken framhöll att räntehöjningarna framöver skulle kunna bli mindre men att höjningarna kan fortsätta under en längre tidsperiod än väntat. De meddelade också att peakräntan nog kommer landa något högre än vad som tidigare prognostiserats (marknaden prisar nu in en topp på strax över fem procent).

Ett mönster som höll i sig under oktober var svag utveckling i Asien (frånsett Japan). Kina föll med cirka sju procent efter att det stod klart att president Xi Jinping säkrat en tredje mandatperiod och signalerade att man inte släpper taget om zero covid-policyn. Av de stora regionala marknaderna är den kinesiska den sämst presterande under året med en negativ utveckling på omkring 30 procent.

När vi nu går in i november kan vi i alla fall glädjas åt att vi har den historiska statistiken på vår sida. Tittar vi på de 25 senaste åren så är november den månaden som redovisat högst genomsnittlig avkastning, både i Sverige och USA, med 18 respektive 20 plusmånader.

Movestics fondutbud

I toppen för oktober hittar vi en blandning av olika sektorer och regioner. I topp är Schroder ISF Emerging Europe som öppnade igen för handel under sommaren efter att fondbolaget exkluderat de ryska tillgångarna från fonden. Fondens innehav just nu är främst exponerat mot Polen, Grekland, Ungern och Turkiet. Vidare hittar vi även den latinamerikanska fonden från Handelsbanken och BNP Paribas som vi sett i toppen flera gånger under 2022. Även svenska småbolagsfonder som var otroligt framgångsrika i fjol fick en efterlängtad återhämtning under oktober.

Till Movestics fondutbud

 

Top 10 Movestics fondutbud

FOND

1 MÅNAD

 

 

Schroder ISF Emerging Europe A Acc EUR

12,71 %

   

Handelsbanken Latinamerika Tema (A1 SEK)

12,36 %

   

Nordic Cross Bull

11,93 %

   

AXA IM US Equity QI B USD Acc

10,21 %

   

BNP Paribas Brazil Equity C C

10,00 %

   

UBS (Lux) EF Small Caps USA (USD) P

9,11 %

   

Fondita Nordic Micro Cap B

9,00 %

   

BNP Paribas Smart Food Cl Cap

8,77 %

   

Danske Invest Sverige Småbolag SI SEK

8,75 %

   

Allianz Europe Equity Growth AT EUR

8,63 %

   

 

Movesticfonder avkastning september 2022

FOND 1 MÅNAD 1 ÅR

Movestic Avancera 75 A SEK Acc

1,68 %

-10,00 %

Movestic Avancera 85 A SEK Acc

0,16 %

-8,32 %

Movestic Försiktig

1,57 %

-5,68 %

Movestic Balanserad

2,64 %

-3,06 %

Movestic Offensiv

4,49 %

-12,16 %

Movestic Global

4,23 %

4,92 %

Movestic Global Hållbar

3,54 %

-0,42 %

 

Sverigefonder

FOND 1 MÅNAD  

Didner & Gerge Aktiefond

7,52 %

 

Lannebo Sverige Plus SEK F

7,28 %

 

Handelsbanken Sverige Selektiv (A1) SEK

6,71 %

 

Aktie-Ansvar Sverige A

6,47 %

 

Cliens Sverige B

6,44 %

 

Öhman Etisk Index Sverige A

5,99 %

 

Humle Sverigefond

5,62 %

 

Lannebo Sverige Hållbar A SEK

5,37 %

 

Spiltan Aktiefond Stabil

4,47 %

 

Carnegie All Cap A

4,15 %

 

 

Sverigefonder, små/medelstora

FOND 1 MÅNAD  

Danske Invest Sverige Småbolag SI SEK

8,75 %

 

Humle Småbolagsfond A

8,05 %

 

Lannebo Småbolag

6,13 %

 

Cliens Småbolag A

5,89 %

 

Öhman Sweden Micro Cap A

4,39 %

 

C Worldwide Sweden Small Cap 1A

4,31 %

 

Didner & Gerge Småbolag

3,33 %

 

 

Norden

FOND 1 MÅNAD

Fondita Nordic Micro Cap B

9,00 %

Alfred Berg Nordic SC ESG A - C (SEK)

7,74 %

Handelsbanken Norden Ind Crit (A1 SEK)

7,51 %

Evli Nordic B

7,28 %

Handelsbanken Norden Selektiv (A1 SEK)

7,05 %

Carnegie Fastighetsfond Norden A

5,62 %

Lannebo Fastighetsfond A SEK F

4,63 %

PriorNilsson Realinvest A

1,02 %

 

*Value: värdeaktier, det vill säga stora och väletablerade företag med stabila intäkter och kassaflöden i förhållande till resten av aktiemarknaden. Momentum: aktier som befinner sig i en stark trend. Investerare köper aktier som gått starkt med förhoppningen att de fortsatt ska gå upp.

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. Faktablad och informationsbroschyr för fonderna finns på movestic.se.

 

Gordon_ny-2022.png

 

Gordon Molander, fondanalytiker på Movestic

Fondlista
Vår fondplattform innehåller ett brett utbud av svenska och internationella fonder. Vi hållbarhetsutvärderar fonderna löpande, bland annat med fokus på klimat, miljö och mänskliga rättigheter.
Spara i fonder
Månadsspara långsiktigt i fonder via en kapitalförsäkring. Det är enkelt att starta ditt sparande hos Movestic, det tar bara några minuter.