Månaden som gått

Det här påverkade börsen under februari.

Februari blev en oerhört dyster och tragisk månad sett ur ett mänskligt perspektiv. Det plötsliga krigsutbrottet i Ukraina ökade förstås den redan befintliga osäkerheten på de finansiella marknaderna. Regionalt var det bara Japan av de större regionerna som visade en svag uppgång, i övrigt nedgångar med runt 2 % i världsindex.

Sämst av naturliga skäl var Ryssland vars MSCI-index föll med ca 50 % innan Moskvabörsen stängde för handel den 25:e februari. Det breda Stockholmsindexet OMXSPI föll strax över 8 %, vilket innebär att YTD nu ligger på -19 % och förra årets uppgång är därmed nästintill helt utraderad.

 

Sanktioner mot Ryssland och stigande oljepriser

Det är förstås omöjligt att ha någon säker uppfattning om hur den väpnade konflikten i Ukraina slutar och därmed vilka konsekvenser den får på de finansiella marknaderna. Ska man tolka något positivt (i en sådan här situation) så är det väl att både EU och övriga länder lyckades komma överens relativt snabbt om kraftiga sanktioner – som ligger bakom ovan nämnda nedgång i Ryssland.

Oljepriset har fortsatt stiga av ovan anledningar och priset på Brentoljan låg vid månadsskiftet runt 100 USD och prognoserna säger en fortsatt prisökning under mars.

 

Två avgörande faktorer

Längre fram kommer främst två saker vara avgörande; Kommer Ryssland hota eller angripa något NATO-land? Och hur kommer Kina att agera? Ett Kina som backar från samarbetet med Ryssland är förstås, i många avseenden, bättre än ett Kina som backar upp Ryssland. Så här långt har det varit för tyst för att bedöma.

 

Kommande räntehöjningar från FED - vad händer med dem nu?

Redan innan krigsutbrottet i Ukraina bedömde många att börsåret 2022 skulle bli avsevärt mer besvärligt än rekordåret 2021 p.g.a. tidigare nämnda faktorer såsom inflation och räntehöjningar – men att det skulle bli den sämsta börsstarten på ett nytt börsår på 100 år var det nog få som räknade med.

Det blir nu intressant att se om FEDs kommande räntehöjningar kommer att bita lika hårt som många var oroade för innan kriget i Ukraina eller om nedgångarna kommer börja avta. Allt är såklart beroende av hur kriget utvecklar sig och vilka konsekvenser som kommer att ske av det hela.

 

Högst avkastning i februari

Som vanligt i breda börsnedgångar finns det några tillgångar som går emot den breda massan. I topp i Movestics fondutbud under februari hittar vi två fonder som är exponerade mot ädelmetaller i form av AuAg Silver Bullet och Franklin Gold and Prec Mtls.

Strax därefter finns två fonder som investerar i förnyelsebar energi samt återigen Nordic Cross Bear som har målsättningen att visa motsatt avkastning mot Stockholmsbörsen.

 

 

Top 10 Movestics fondutbud

FOND

1 MÅNAD

 

AuAg Silver Bullet A

12,98 %

 

Franklin Gold & Prec Mtls A(acc)USD

12,70 %

 

Schroder ISF Middle East A Acc

7,82 %

 

Nordic Cross Bear

7,10 %

 

BNP Paribas Energy Transition C C

6,28 %

 

Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK

4,67 %

 

C WorldWide Healthcare Select 1A

4,51 %

 

iShares Pacific exJpn Eq Idx (LU) A2 USD

4,20 %

 

UBS (Lux) EF Small Caps USA (USD) P

4,15 %

 

Lynx Dynamic

3,48 %

 

 

Movesticfonder avkastning februari 2022

FOND 1 MÅNAD 1 ÅR

Movestic Avancera 75 A SEK Acc

-1,33 %

2,04 %

Movestic Avancera 85 A SEK Acc

-1,49 %

-1,13 %

Movestic Balanserad

-1,07 %

8,81 %

Movestic Försiktig

-1,32 %

2,82 %

Movestic Offensiv

-3,91 %

10,32 %

Movestic Global

0,17 %

15,29 %

Movestic Global ESG

-1,07 %

19,63 %

 

Sverigefonder

FOND 1 MÅNAD

Handelsbanken Sverige Selektiv (A1) SEK

-5,89 %

Cliens Sverige B

-6,29 %

Carnegie All Cap A

-6,35 %

Aktie-Ansvar Sverige A

-6,79 %

Humle Sverigefond

-6,95 %

Lannebo Sverige Hållbar A SEK

-7,05 %

Didner & Gerge Aktiefond

-7,39 %

Öhman Etisk Index Sverige A

-7,63 %

Lannebo Sverige Plus SEK F

-10,25 %

 

Sverigefonder, små/medelstora

FOND 1 MÅNAD

Didner & Gerge Småbolag

-6,05 %

Öhman Sweden Micro Cap A

-6,08 %

Cliens Småbolag A

-6,78 %

Humle Småbolagsfond A

-7,95 %

Danske Invest Sverige Småbolag SI SEK

-8,62 %

Lannebo Småbolag

-8,79 %

C Worldwide Sweden Small Cap 1A

-11,07 %

 

Norden

FOND 1 MÅNAD

PriorNilsson Realinvest A

-3,79 %

Handelsbanken Norden Ind Crit (A1 SEK)

-4,76 %

Handelsbanken Norden Selektiv (A1 SEK)

-5,05 %

Evli Nordic B

-5,11 %

Alfred Berg Nordic Small Cap ESG A

-6,86 %

Lannebo Fastighetsfond A SEK F

-7,41 %

Carnegie Fastighetsfond Norden A

-7,61 %

Fondita Nordic Micro Cap B

-8,80 %

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. Faktablad och informationsbroschyr för fonderna finns på movestic.se.

 

Gordon_ny-2022.png

 

Gordon Molander, fondanalytiker på Movestic

Movestics fondutbud
Upptäck ett brett utbud av fonder från olika fondbolag. I fondlistan kan du sortera och se mer info om fonderna på Movestics fondplattform.
Flexibelt fondsparande: Kapitalförsäkring
Månadsspara långsiktigt i fonder i en kapitalförsäkring - ingen vinstskatt när du tar ut dina pengar. Det är enkelt att komma igång. Ansök digitalt på några minuter.
Framtidens pension och arbetsmarknad
6 av 10 vill trappa ner gradvis på arbetet inför pensionen. Hälften vill gå senast vid 65. Vi vill umgås mer med familjen, resa och ha tid till hobbys. Och så vill många flytta utomlands.