Snart höjs pensionsåldern

Från och med 1 januari 2023 höjs pensionsåldern för den allmänna pensionen från 62 till 63 år. Lägsta åldern för garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg höjs också från 65 till 66 år.

Eftersom vi lever allt längre höjs pensionsåldern för allmän pension (enligt beslut från riksdagen). Det innebär att från och med januari 2023 måste du vara 63 år för att kunna få din allmänna pension utbetald. Vilket berör dig som är född 1961 och 1962.

Åldern för när garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg kan börja betalas ut höjs också från 65 till 66 års ålder.

 

Vilken pensionsålder gäller för tjänstepension?

Lägsta ålder för att börja ta ut sin tjänstepension styrs inte av riksdagsbeslutet utan beror på det tjänstepensionsavtal man har. De flesta tjänstepensioner är tänkta att börja betalas ut när du är 65 år, men du har möjlighet att ta ut din tjänstepension både tidigare och senare. > Läs mer om hur du kan ta ut tjänstepension!

 

Riktålder för pension

Från och med år 2026 införs en så kallad riktålder för pension. Riktåldern kommer att räknas fram varje år och baseras på trolig livslängd hos befolkningen. Riktåldern träder i kraft sex år efter varje uträkning och kommer ligga till grund för åldersgränserna i pensionssystemet. Riktåldern för år 2026 är 67 år.

Vill du ha hjälp?
Om du är kund hos Movestic och inte redan har tillgång till en rådgivare, kontakta oss så hjälper vi dig.
Planera pensionsutbetalning
Använd uttagsplaneraren för att enkelt planera, starta eller flytta fram din pensionsutbetalning från Movestic, helt utan blanketter!