Gästkrönika: Bästa medicinen mot kortsiktiga svängningar

Som förvaltare gäller det att alltid vara nyfiken på nya bolag och förändringar som sker för att hitta nya bolag att investera i. Den bästa medicinen mot kortsiktiga svängningar och osäkerhet på börsen är att äga värdeskapande bolag med hållbara affärsmodeller över tid och framför allt ha ett långsiktigt förhållningssätt till investeringen. Hjalmar Ek och Johan Ståhl, förvaltare av Lannebo Småbolag är månadens gästkrönikörer.

Stundtals är det obehagligt eller till och med skrämmande att ha pengar placerade på börsen. Börskurser svänger hejvilt och i media och andra forum hörs dagligen experter ge olika prognoser över hur börsen kommer gå de kommande månaderna eller det kommande året. Det är lätt att ryckas med i de okritiska tidningsrubrikerna, geopolitiska orosmolnen och stora kursrörelserna.
För den långsiktige som orkar ignorera bruset skapar dock ovannämnda företeelser ofta möjligheter. Bra investeringsmöjligheter finns ofta närmare oss i vardagen än vi tror. Bodde du exempelvis i en villa och installerade en värmepump under nittiotalet kan den mycket väl ha kommit från NIBE i Markaryd, Småland. Om du åker bil i vinter är det sannolikt tack vare NIBEs värmeelement som du kan se genom dina backspeglar. När NIBE börsnoterades år 1997 omsatte bolaget 700 miljoner kronor och sålde främst i Sverige och övriga Norden. I dag har NIBE över 14 000 medarbetare och verksamhet i 26 länder och säljer värmepumpar, braskaminer och industriella element för ungefär 20 miljarder kronor. Ledningen, med VD Gerteric Lindquist i spetsen, har varit verksamma i bolaget länge och är själva stora ägare i bolaget. NIBE har funnits i Lannebo Småbolag i över tio år.

Ett innehav i fonden som jag tänker på varje gång jag går och pantar burkar är norska Tomra, som är världsledande på maskiner för returpant samt sortering av livsmedel och metaller. Ett flertal trender går bolagets väg, bland annat behovet av att öka återvinningen av plast för att förhindra att den hamnar i naturen. Just inom återvinning finns det fortfarande massor att göra. Hittills finns det inte pantsystem i särskilt många länder, utan det är i första hand ett par länder i Norden, Tyskland och ett par delstater i Australien. I de länder som har pantsystem återvinns över 90 procent av alla dryckesförpackningar som säljs, vilket gör det till en effektiv modell. Tomra är med andra ord ett av de bolag som tydligast gynnas av ett ökat fokus på miljön. Under 2011 fick bolaget en skicklig och långsiktig huvudägare i form av det svenska investmentbolaget Latour och vi har varit ägare i Tomra sedan 2012.

Ibland kan det dyka upp möjligheter från annat håll, som när installationsföretaget Bravida börsnoterades 2015 och säljare var ett riskkapitalbolag. När riskkapitalbolag noterar ett bolag är de inte långsiktiga ägare utan kommer så småningom sälja samtliga sina aktier. I fallen där en huvudägare snart kommer avyttra sina aktier är ledningen i bolaget extra viktig. Bravidas VD Mattias Johansson började arbeta i en av Bravidas enheter 1998 och har således en mycket ingående kunskap om verksamheten, företagskulturen och marknaden. Kontrakten är generellt relativt små, vilket leder till en god riskspridning och det finns dessutom gott om förvärvsmöjligheter.

Men har det då inte skakat till under resan för de här bolagen? Givetvis har det det, de har alla haft svaga och starka perioder. Starka huvudägare leder dock till långsiktigt tänkande och att ledningen inte lyssnar till brus utan kan följa en tydlig utstakad strategi. Den typen av bolag investerar vi gärna i. Bolagen fortsätter att målmedvetet växa produktmässigt och/eller geografiskt samtidigt som de kontinuerligt förbättras. Nordiska småbolag har historiskt sett varit duktiga på att bli globala då de har en liten hemmamarknad och därför måste tänka internationellt från början.

Som förvaltare gäller det att alltid vara nyfiken på nya bolag och förändringar som sker för att hitta nya bolag att investera i. Den bästa medicinen mot kortsiktiga svängningar och osäkerhet på börsen är att äga värdeskapande bolag med hållbara affärsmodeller över tid och framför allt ha ett långsiktigt förhållningssätt till investeringen.

Författare:
Hjalmar Ek och Johan Ståhl, förvaltare Lannebo Småbolag.