Förvaltarens spartips: ”Ta en promenad!”

Hur ska man spara till pensionen? Så enkelt och begripligt som möjligt, säger Viktor Henriksson som arbetar på Carnegie Fonder och förvaltar fonden Movestic Sverige Småbolag. Här delar han med sig av tre enkla spartips.

Vi på Carnegie Fonder har en investeringsfilosofi som heter fokuserad värdeförvaltning. Det låter kanske konstigt och tråkigt, men är i själva verket mycket enkelt. Fokuserad betyder att vi investerar i ett begränsat antal aktier, i företag som vi verkligen gillar och tror på. Värde står för värdebolag, som vi kallar de företag som är starka, välskötta och långsiktiga.

Ta Fjällräven, eller Fenix som dess börsnoterade moderbolag heter på börsen. Det är ett oerhört fint och lönsamt företag som vi har ägt länge och gärna äger länge till – vilket också är kärnan i mitt första tips:

  1. Ta en promenad

Jag kan inte nog betona vikten av att investera långsiktigt och undvika lockelsen med att försöka tajma marknaden. Investera i bra bolag och låt dem göra jobbet. Bra bolag är experter på att tjäna pengar och som aktieägare har du rätt till din del av vinsten. Så i stället för att stirra på en datorskärm och lockas att göra onödiga och rentav förödande omplaceringar kan du väl ta en promenad. Du får frisk luft och får sträcka på dig, vilket stärker hjärtat och stimulerar tankeverksamheten.

  1. Bekymra dig inte

Det finns alltid något att oroa sig för. Krig och oroligheter, stolliga politiker och lågkonjunktur, klimatförändring och terrorattentat. Se bara på de finanskriser och börskrascher som har inträffat sedan 1988, då Carnegie Fonder startade sin verksamhet. Elände som förvånansvärt många har använt som argument för att skaka på huvudet och sälja sina aktier. Det vore förstås önskvärt att kunna förutse börsnedgångar, men det är oftast hopplöst. Och om du ändå chansar och säljer, när ska du investera igen? I stället för att tajma marknaden perfekt är det stor risk att du missar en fortsatt uppgång. För faktum är att börsen de senaste 30 åren har varit en fantastisk investering, trots alla hack i kurvan, och jag är övertygad om att börsen kommer att vara en fantastisk investering även kommande tio, 20 och 30 år.

  1. Räkna som Einstein

Egyptens pyramider och Babylons hängande trädgårdar är några av de sju underverk som de flesta har hört talas om. Men enligt Albert Einstein finns det ett till: ränta på ränta-effekten – det åttonde underverket. Varje år som du får avkastning på ditt sparande så ökar värdet, och om du får avkastning året därpå får du avkastning även på det förra årets avkastning. Så kan det fortsätta, år ut och år in, och med tiden kan det göra underverk för din ekonomi.

Jag inser nu att alla mina tips kan kokas ned i ett enda ord – långsiktighet, och så är det. Investera långsiktigt i företag som agerar långsiktigt!

Med det sagt kan jag också konstatera att den svenska konjunkturen är stark, vilket är bra för de företag Movestic Sverige Småbolag investerar i eftersom de har en stor del av sin försäljning i Sverige. Exempel är fastighetsbolag som Atrium Ljungberg och Fabege, industribolaget Bufabsom säljer skruvar och muttrar och Concentric som är en supernischad leverantör till fordonsindustrin. Vi ser även att den europeiska konjunkturen utvecklas väl, likaså den amerikanska. Tillgångsslaget svenska småbolag har goda framtidsutsikter och vi gör bedömningen att våra innehav är attraktivt värderade.

Lycka till med ditt sparande!

Författare:

Viktor Henriksson, Carniege Fonder