Vad händer om det otänkbara sker?

Att tänka på det otänkbara kan vara tufft och oroande. Genom att skaffa kunskap om vad som gäller och sammanställa vilka försäkringar som du själv har kan det kännas lite lättare.

Ersättningar vid dödsfall

Har du koll på vad som händer om du skulle gå bort? Vad skulle det innebära ekonomiskt för dina anhöriga om din månadsinkomst försvann från hushållets ekonomi? Vet du vilka olika försäkringar du själv har? Och om något skulle hända dig, skulle dina anhöriga veta var de hittar information om dina försäkringar?

Det finns olika ersättningar som lämnas till efterlevande vid dödsfall. Ersättningar kan betalas ut från Pensionsmyndigheten, arbetsgivare, egna försäkringar och från pensionssparande. Vi listar olika alternativ som kan vara bra att ha koll på.

Grupplivförsäkring

Genom din anställning kan du vara försäkrad i en grupplivförsäkring (en så kallad TGL) som din arbetsgivare ansvarar för. Är du fackansluten eller medlem i en organisation kan du själv ha tecknat en grupplivförsäkring genom förbundet eller organisationen.

Privat livförsäkring

En privat livförsäkring tecknar du själv och den ger ett utökat ekonomiskt skydd för dina nära om det otänkbara händer.

Efterlevandepension

Pensionsmyndigheten kan betala ut ekonomiskt stöd till dina anhöriga om du skulle gå bort.  Du hittar mer information om efterlevandepension hos Pensionsmyndigheten.

Sparande

Har du ett tjänstepensionssparande eller ett privat pensionssparande? Då finns möjlighet att ha ett så kallat efterlevandeskydd. Det innebär att pengarna betalas ut till dina anhöriga om du går bort innan du gått i pension.

Kontakt
Undrar du något?
Har du en fråga om Movestic eller funderar du över något du läst på denna sida är du varmt välkommen att kontakta oss.
Vanliga frågor om livförsäkring
Varför ska man ha livförsäkring, vad gäller och varför behöver du lämna en hälsodeklaration? Hitta svaren på dina frågor om livförsäkring.

Hur kan jag underlätta för mina anhöriga om jag går bort?

Om det otänkbara händer och du går bort är det mycket som din familj behöver ordna. För att underlätta kan det vara en god idé att ha en sammanställning över dina olika försäkringar och sparanden. Har du familj kan det dessutom vara bra att samla hela familjens försäkringar för att få en helhetsbild. Då kan du lättare upptäcka eventuella luckor i ert försäkringsskydd.

En översikt över ditt försäkringsskydd underlättar både för dig och dina nära om något skulle hända.

Vad behöver jag göra?

  • Gör en sammanställning över försäkringar och sparande.
  • Se över och skriv ner vem som är förmånstagare för de olika försäkringarna och uppdatera när din livssituation ändrats, till exempel om du får barn eller flyttar till större bostad.
  • Se över om du tecknat efterlevandeskydd för ditt tjänstepensionssparande eller privata pensionssparande.
  • Berätta om du ha skrivit ett testamente och vart det förvaras.
  • Visa vart din sammanställning finns.
teckna livförsäkring
Att teckna livförsäkring
Det här behöver du tänka på när du ska teckna livförsäkring.
Vem får pengarna?
Pengarna betalas i första hand ut till dina anhöriga. Vill du att försäkringen betalas ut till någon annan kan du ändra det genom att skriva och skicka in ett förmånstagarförordnande.
Behöver jag en till försäkring?
Kanske har du redan en livförsäkring via din anställning eller en organisation du är medlem i? Genom att teckna en privat livförsäkring förstärker du ditt totala livförsäkringsskydd.
Trygghet för dina kära
Om det otänkbara skulle hända dig ger livförsäkringen trygghet till dina kära.