Försäkringar vid dödsfall

Genom att skaffa kunskap om vad som gäller och sammanställa vilka försäkringar som du själv har kan det kännas lite lättare att förbereda sig inför dödsfall.

Ersättningar vid dödsfall

Har du koll på vad som händer om du skulle gå bort och vad det innebär ekonomiskt för dina anhöriga om din månadsinkomst försvann från hushållets ekonomi? Och om något skulle hända dig, vet dina anhöriga var de hittar information om dina försäkringar?

Det finns olika ersättningar som lämnas till efterlevande vid dödsfall. Ersättningar kan betalas ut från Pensionsmyndigheten, arbetsgivare, egna försäkringar och från pensionssparande. Vi listar olika alternativ som kan vara bra att ha koll på.

Privat livförsäkring

En privat livförsäkring tecknar du själv. Den ger ett utökat ekonomiskt skydd för dina nära om du går bort. Du kan välja fritt vem som får pengarna genom att skriva ett förmånstagarförordnande. Skriver du inget sådat får hand din partner och i andra hand dina barn som får pengarna. Hela försäkringsbeloppet betalas ut som ett engångsbelopp och är helt skattefritt. Dina efterlevande behöver i det flesta fall göra en anmälan för dödsfall till försäkringsbolaget livförsäkringen är tecknad hos. Hos Movestic gör du anmälan digitalt här.

Grupplivförsäkring

Genom din anställning kan du vara försäkrad i en grupplivförsäkring (en så kallad TGL) som din arbetsgivare ansvarar för. Är du fackansluten eller medlem i en organisation kan du själv ha tecknat en grupplivförsäkring genom förbundet eller organisationen.

Efterlevandepension

Pensionsmyndigheten kan betala ut ekonomiskt stöd till dina anhöriga om du skulle gå bort.  Du hittar mer information om efterlevandepension hos Pensionsmyndigheten.

Sparande med efterlevandeskydd: Pengarna betalas ut till dina anhöriga

Har du ett tjänstepensionssparande eller ett privat pensionssparande? Då finns möjlighet att ha ett så kallat efterlevandeskydd. Det innebär att pengarna betalas ut till dina anhöriga om du går bort innan du gått i pension.

Underlätta för dina anhöriga

Om du går bort är det mycket som din familj behöver ordna. För att underlätta kan det vara en god idé att ha en sammanställning över dina olika försäkringar och sparanden. Har du familj kan det dessutom vara bra att samla hela familjens försäkringar för att få en helhetsbild. Då kan du lättare upptäcka eventuella luckor i ert försäkringsskydd.

En översikt över ditt försäkringsskydd underlättar både för dig och dina nära om något skulle hända.

  • Gör en sammanställning över försäkringar och sparande
  • Se över och skriv ner vem som är förmånstagare för de olika försäkringarna. Uppdatera när din livssituation ändrats, till exempel om du får barn eller flyttar till större bostad
  • Se över om du tecknat efterlevandeskydd för ditt tjänstepensionssparande eller privata pensionssparande
  • Berätta om du ha skrivit ett testamente och vart det förvaras
  • Visa vart din sammanställning finns
Vanliga frågor om livförsäkring
Varför ska man ha livförsäkring, vad gäller och varför behöver du lämna en hälsodeklaration? Hitta svaren på dina frågor om livförsäkring.
Kontakt
Undrar du något?
Funderar du över något du läst på denna sida är du varmt välkommen att kontakta oss.
teckna livförsäkring
Att teckna livförsäkring
Det här behöver du tänka på när du ska teckna livförsäkring.
Vem får pengarna?
Pengarna betalas i första hand ut till dina anhöriga. Vill du att försäkringen betalas ut till någon annan kan du ändra det genom att skriva och skicka in ett förmånstagarförordnande.
Behöver jag en till försäkring?
Kanske har du redan en livförsäkring via din anställning eller en organisation du är medlem i? Genom att teckna en privat livförsäkring förstärker du ditt totala livförsäkringsskydd.
Trygghet för dina kära
Om det otänkbara skulle hända dig ger livförsäkringen trygghet till dina kära.