Olika typer av livförsäkringar

Du kan ha ett livförsäkringsskydd på flera olika sätt via flera olika bolag. Det ena utesluter inte det andra och det kan vara bra att se över helheten då och då. Speciellt om livet ändrats och du till exempel har bytt jobb, fått barn, flyttat in i villa eller skaffat sommarhus.

Vad är en livförsäkring?

En livförsäkring är en riskförsäkring som ger dina efterlevande förmånstagare ett engångsbelopp om du avlider. Här reder vi ut vilka olika slags livförsäkringar som finns.

Privat livförsäkring

En privat livförsäkring tecknar du själv och väljer omfattning för utifrån din ekonomiska situation. I Movestics livförsäkring som du kan teckna på webben kan du välja belopp från 500 000 upp till sex miljoner kronor. Önskar du teckna ett högre belopp är du välkommen att kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig vidare.

Grunden i försäkringen är uppgifter om dig och ditt hälsoläge, därför behöver du svara på några frågor om hur du mår och hur din hälsa varit de senaste fem åren. Det gör du enkelt genom att lämna en hälsodeklaration i vårt ansökningsflöde.

Ersättningsbeloppet betalas ut skattefritt till dina nära eller till den eller de som du väljer ska få pengarna. Det gör du genom att skriva ett förmånstagarförordnande.

Grupplivförsäkring via arbetsgivare och/eller kollektivavtal

En tjänstegrupplivförsäkring är ofta men inte alltid en del av din anställning. Försäkringen kan ingå i ett kollektivavtal men kan även tecknas av företag som inte har kollektivavtal.

Din arbetsgivare står för försäkringen. Eftersom du arbetar räknas du som fullt frisk och du behöver inte göra en så kallad hälsodeklaration för försäkringen.

Ersättningsnivån är något lägre än en privat livförsäkring och ofta styrd efter hur gammal du är. Du har själv ingen möjlighet att ändra beloppet men precis som för andra livförsäkringar kan du styra vem som får pengarna utbetalade till sig om något händer dig.

Grupplivförsäkring via organisation eller fackförbund

Är du medlem i en organisation eller ett fackförbund kan du teckna en grupplivförsäkring genom dem. Oftast kan du inte teckna ett högre försäkringsbelopp i en grupplivförsäkring.

Idéen med en grupplivförsäkring bygger på att flera individer delar på risken och då kan man teckna försäkringen med en enklare hälsodeklaration och till ett lägre pris. Det kan vara svårt att teckna en grupplivförsäkring om du är eller har varit allvarligt sjuk.

Ersättning betalas ut på samma sätt som övriga livförsäkringar och du kan styra vem som är förmånstagare.

Vad är det för skillnad mellan de olika livförsäkringarna?

Det finns några skillnader mellan olika typer av livförsäkringar. Grupplivförsäkringar har ofta inte möjligheten att teckna högre försäkringsbelopp. Det innebär att du kan behöva komplettera din grupplivförsäkring med en privat livförsäkring för att få ett fullgott skydd, till exempel om du har större bostadslån.

Det kan även finnas skillnader i hur man bedömer dödsfall som sker på grund av riskfyllda aktiviteter. Sysslar du med motorsport, bergsklättring eller liknade rekommenderar vi att du tar en extra kontroll i villkoren för den livförsäkring du vill teckna.  

 

Teckna livförsäkring

Vanliga frågor om livförsäkring
Varför ska man ha livförsäkring, vad gäller och varför behöver du lämna en hälsodeklaration? Hitta svaren på dina frågor om livförsäkring.
Kontakt
Undrar du något?
Funderar du över något du läst på denna sida är du varmt välkommen att kontakta oss.
Trygghet för dina kära
Om det otänkbara skulle hända dig ger livförsäkringen trygghet till dina kära.
Så funkar en livförsäkring
Vad innebär en livförsäkring? Kolla in vårt exempel för att få koll på vad en livförsäkring kan innebära.
teckna livförsäkring
Att teckna livförsäkring
Det här behöver du tänka på när du ska teckna livförsäkring.
Om det otänkbara sker
Att tänka på det otänkbara kan vara oroande. Men genom att skaffa kunskap om vad som gäller och sammanställa vilka försäkringar som du själv har kan det kännas lite lättare.