Kaos i världen när det gäller tariffer, handel och valutor skapar en miljö där säkrare tillgångar som guld blir extra attraktiva. Styrkan i guld är att det inte finns någon motpartsrisk, och just motpartsrisk blir betydligt viktigare när vi är inne i osäkra tider. Oron för framtiden och en svag dollar har lett till att de globala indexen gått ner cirka 15% i svenska kronor under årets första fyra månader.
Guld har gått starkt i år, men har nu också presterat bättre än S&P 500 inklusive utdelningar under de senaste 20 åren. Oavsett vad som gett bäst avkastning vill vi påpeka att det är ännu bättre att äga och kombinera lågt korrelerade tillgångar för bästa möjliga riskjusterade avkastning över tid.
Guldpriset stängde den sista april på 3 288 USD, och steg därmed med 5,2% i USD under månaden. Guldpriset satte även den 22 april, med 3 500 USD per troy ounce, återigen ett nytt all-time high. Guld lyckades således redan under april passera vårt årsmål om 3 300 USD, som man kan läsa mer om i ”AuAg Guld Outlook 2025”. Vid 3 500 var guldets uppgång i år hela 33,3%, mätt i dollar. Även om guld nu har backat något ter sig 3 300 som mycket lågt när flera storbanker ser guldpriset ligga någonstans mellan 3 500 och JPMorgans 4 000 dollar inom ett år.
Ser man över de fyra första månaderna i år har centralbankerna fortsatt vara stora nettoköpare.
Vi har också noterat mycket stora köp från kinesiska investerare, vilket bidrog till guldprisets snabba uppgång. Nu, med ett guldpris under 3 300 USD per troy ounce, har vi sett att så kallade svaga händer har sålt och starka händer köpt för att ladda inför nästa uppgångsfas.
Det är normalt att när vi har extra mycket oro i världen brukar både guld och den amerikanska dollarn stärkas. Det har dock inte skett denna gång, utan dollarn har i princip fallit som en sten. Ja, dollarn har tappat hela 12,6% mot den svenska kronan under 2025, varav 3,7% i april. Med dollarns svaga 2025 är guld i SEK ”bara” upp 9,35%.
När dollarn har en svagare period inträffar ofta ett intressant fenomen i relationen mellan råvaran guld och guldgruvbolagen. Detta beror på den hävstångsliknande effekt som bolagen har gentemot guldpriset och som inträffar innan man får effekterna från valutaförändringarna. Det blir tydligt när man ser hur vår fond, AuAg Gold Rush, utvecklats i år. Med en uppgång om 29,4% i svenska kronor är det nästan tre gånger så mycket som guldprisets uppgång.
Guldgruvbolagens utveckling har verkligen tagit fart under denna formidabla ”gold rush” som nu har börjat.
Guldets framfart har också gjort att relationen mellan guld- och silverpriset, den så kallade GSR (Guld:Silver-ration), under april åter nått över 100:1 – något som bara skett tre gånger någonsin (1940, 1991 och 2020). I våra modeller, baserade på USA:s skuldsättning och Feds balansräkning, är guld billigt under 4 290 USD. Detta ger utrymme för ytterligare en uppgång på 30 % under det kommande året utan att guld blivit ”dyrt”. Om guld nu fortfarande kan ses som billigt, så är silver verkligt extremt billigt och utgör en av marknadens absolut intressantaste möjligheter under många år framåt.
Även här ser man fenomenet att bolagen är hetare än råvaran, då AuAg Silver Bullet presterat klart bättre än silverpriset i kronor.
Vi ser en värld framför oss som kommer att få ännu fler stimulanspaket i Kina, och att Fed kommer tvingas sänka räntorna kraftigt för att hålla recessionsfaran borta i USA. Detta kommer att resultera i en kraftig monetär inflation med högre priser på industriella metaller, men framför allt på de monetära metallerna silver och guld. Detta är bränslet för att guld åter ska gå mot 3 500 för att sedan nå JPMorgans mål om 4 000 USD per troy ounce.
Detta är en gästkrönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.