Företag Privat

FAQ ITP: Vad är tjänstepension?

Tjänstepension är ett pensionssparande som din arbetsgivare betalar till dig. Ungefär 9 av 10 av anställda svenskar har tjänstepension (enligt pensionsmyndigheten). 

Det finns olika sätt att få pension från jobbet. Du kan ha en tjänstepension via ett kollektivavtal, till exempel en ITP om du är tjänsteman. Det går också att ha en individuell tjänstepension, gemensamt för dem är att det är din arbetsgivare som varje månad betalar in pengar till en tjänstepensionsförsäkring i ditt namn.

Du som anställd, kan inte ta ut pengarna medan du arbetar, utan får tillgång till dem först när du blir pensionär. 
>> När och hur betalas pensionen ut?

Påverka framtiden - välj! 

Det du kan göra medan du arbetar är att påverka hur kapitalet ska förvaltas. Genom att välja hur du vill att dina pensionspengar ska förvaltas kan du skapa bättre möjligheter för kapitalet att växa. Har du kollektivavtalad tjänstepension kan du göra ditt val hos dess valcentral. Välj noga och se över dina val med jämna mellanrum. Tjänstepensionen är din framtida lön kommer att utgöra en stor del av din totala framtida pension.

Mer om kollektivavtalad tjänstepension

Ungefär var tredje år gör arbetsmarknadens parter en upphandling av de försäkringsbolag som ska få förvalta tjänstepensioner. En valcentral sköter administrationen. För ITP är Collectum valcentral, där kan du läsa om vilka alternativ som finns och jämföra avgifter och övriga villkor. Hos valcentralen kan du välja vilket alternativ som du vill ska förvalta din tjänstepension.
>> Har jag tjänstepension ITP?

>> Tillbaka till ITP-sidan