Företag Privat

Pensionssparandets 10 budord - så lyckas du

Pensionen är viktig och den jobbar inte ihop sig på egen hand, det har de flesta av oss förstått. Men sen då - hur tar du dig från ”jag fattar läget” till att börja agera pensionssmart? Här listar vi tio budord som hjälper dig att lyckas med pensionen. Kanske följer du redan flera av dem?
Du ska arbeta

Det viktigaste för din pension är att arbeta, då tjänar du in till din allmänna pension. Men se även till att ditt arbete ger dig rätt till tjänstepension. Tjänstepensionen är den del som kommer göra störst skillnad för hur mycket du får att leva på som pensionär. Har du inte tjänstepension idag?  Då kan det vara värt att se dig om efter ett nytt arbete.  

 

Du ska välja fonder med omsorg

Noggrannhet är en dygd även när det kommer till sparande. Låt därför inte ett slumpmässigt scrollande i en fondlista avgöra hur du placerar ditt kapital. Det är fonderna du väljer som ska göra jobbet med att bygga din pension, och eftersom skillnaden i avkastning mellan olika fonder kan vara stor är det viktigt att du förstår vad du väljer och varför du väljer det.  

Du ska ha en långsiktig plan

Rom byggdes inte på en dag, och knappast något pensionskapital heller. Att få ihop en bra pension tar tid och därför är pensionssparandet inte ett område för snabba och känslomässiga beslut. Tänk ut en långsiktig strategi som du tror på och håll dig till den - det lönar sig i längden.

 

 

Du ska ha ett konkret mål

Ha en konkret bild av vad pengarna ska gå till den dag du blir pensionär. Det ökar din motivation till att spara. Huset-i-Spanien-sparande eller gå på alla yoga-retreats-i-Asien-sparande känns ju dessutom lite mer inspirerande än bara pensionssparande. Med en tydlig målbild blir det också enklare att räkna ut hur mycket du behöver få ihop och hur lång tid det kommer att ta.

Du ska vara optimistisk

Du ska tro att slutresultatet blir bra, statistiskt sett blir det nämligen det. Stockholmsbörsen har gått upp drygt 2400 procent (!) de senaste 30 åren och 63 procent de senaste 10 åren*. Det är skäl nog till att tro att det kommer att gå fint för ditt långsiktiga pensionssparande.

 

Du ska våga ta risk

För att få ta del av börsens långsiktiga utveckling behöver du våga ta risk och välja aktiefonder i stor utsträckning, särskilt när du har långt kvar till pensionen. Nyckeln till att få bra avkastning är att du också vågar hålla ut när marknaderna faller och inte sälja i affekt. Exakt hur mycket risk du ska ta beror såklart på din riskbenägenhet och dina sparmål. Prata gärna med en förmedlare för att få vägledning.

 

Du ska vara förnuftig

Du ska lita på ditt sunda förnuft och ha realistiska förväntningar på ditt sparande. En avkastning på 20 procent per år är inte en rimlig genomsnittsavkastning, även om du kanske lyckas med det under enskilda år. Att år efter år få sämre än marknadsgenomsnittet i övrigt är inte heller rimligt. Då är det dags att fundera på vad som gått fel och förmodligen byta strategi.

 

Du ska utmana dig själv

Utmana dig själv i valet av sparformer. Aktier och räntor i all ära, de ska fortfarande vara basen i ditt sparande, men det finns också andra bra tillgångsslag som du kan använda som komplement. Sådant som både kan skydda och krydda kapitalet beroende på vad du väljer och som kan göra ditt sparande roligare att följa.

Du ska engagera dig lagom mycket

Du ska tänka fokuserat på pensionen en till två gånger om året. Då ser du över dina val, utvärderar och eventuellt justerar. Däremellan ska du låta ditt kapital jobba ostört. Att engagera sig för mycket i sin pension, exempelvis genom att byta fonder ofta, har i många fall visat sig vara negativt

Du ska vara snäll mot dig själv

Låt dig inte nedslås av att du inte har möjlighet att spara fullt så mycket som du önskar i alla lägen. Arbetar du och har tjänstepension? Då har du det viktigaste på plats! Kan du dessutom pensionsspara en liten slant utöver det? Kanon! Kom ihåg att tiden är din vän när det kommer till långsiktigt sparande. Även en liten summa varje månad växer sig stor på 20-30 år.

* MSCI Sweden NR SEK. Indexet mäter avkastningen för large/midcap-segmentet på Stockholmsbörsen. Indexet innehåller ca 30 aktier och har som mål att representera 85 procent av aktiemarknaden i Sverige.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic.