Företag Privat

Maxa din framtida pension nu – Tre tips för att komma igång

Många önskar att de hade börjat bry sig om sin pension tidigare i livet. Det kan bli en stor omställning att behöva klara sig på en avsevärt mindre summa i månaden än tidigare. Så gör dig själv en tjänst - kom igång redan idag.

1. Skaffa dig en överblick på minpension.se

Du kan få pension från tre olika håll: från staten, från din arbetsgivare och från dig själv. På minpension.se får du en samlad bild av hela din pension. Där ser du hur mycket du har tjänat in och även hur mycket du förväntas få när du slutat jobba. Du kan också se hur olika livsval, som deltidsarbete och föräldraledighet, påverkar din pension.

2. Kolla upp om du har tjänstepension

Det viktigaste för pensionen är att arbeta. Då tjänar du in till din allmänna pension. Det näst viktigaste är att arbeta för en arbetsgivare som ger dig tjänstepension. De flesta arbetsgivare erbjuder tjänstepension idag vilket innebär att en viss procent, oftast 4,5 procent av din bruttolön, sätts av för din pension. Tjänstepension är den bästa förmån du kan ha som anställd, och den kommer att göra stor skillnad för den inkomst du kan ta ut som pensionär.

3. Komplettera med ett privat sparande?

Om du inte har tjänstepension är det extra viktigt att du ha ett eget pensionssparande, till exempel i en kapitalförsäkring. Även om du har tjänstepension är det viktigt att ta ställning till om du behöver komplettera med ett eget pensionssparande. För de flesta ger allmän pension och tjänstepension bara 50-75 procent av slutlönen.

En tumregel för att få ut 80 procent av sin slutlön är att själv spara 4 procent av sin bruttolön under hela sitt arbetsliv. Om du inte har tjänstepension behöver du spara betydligt mer. 

Missa inte vårt nyhetsbrev!