Företag Privat

Läge för guld eller vin i ditt sparande?

Även om aktiemarknaden är den rakaste vägen till långsiktig god avkastning kan det vara smart att placera en mindre del av ditt sparande i sådant som inte alls påverkas av börsens upp – och nedgångar. Både för att sprida riskerna men också för att ha chans till extra avkastning. Här ger vi dig några alternativ på vad du kan investera i som inte påverkas av vad som händer på de vanliga marknaderna. Och till skillnad från aktier och räntor är det här investeringar som du faktiskt kan se, känna och ta på. Men det finns några saker att tänka på innan du gör ditt köp.

Konst

Har du öga för bra och dålig konst? Då kanske du kan försöka dig på en ”Hugh Grant”. Ett spontant köp av en Andy Warhol-tavla gav nämligen skådisen 128 miljoner dollar i vinst när han sålde den sex år senare. Sådana lyckodrag är dock ganska sällsynta. Endast en av tio konstinvesteringar skapar värde och tar cirka 35 år innan du kan se någon utveckling. Så se till att du tycker om tavlan du köper. Om den inte ger något klirr i kassan så ska den åtminstone varit värd att titta på.
+ Du har något fint att titta på medan värdet förhoppningsvis växer
- Tålamodsprövande – var beredd på att vänta i 35 år på en eventuell avkastning

Vin

Vinexperter menar att duktiga investerare kan tjäna över 30 procent per år på sina årgångsflaskor. Men då räcker det inte att komma hem med de dyraste vinerna från Systembolaget, vänta 10-15 år och sen förvänta dig en fyllig vinst. Istället behöver du grotta ner dig i fakta om regioner, årgångar och produktionsmängd. Sen behöver du även lägga en slant på förvaringen. Vinkällare är att föredra, men en vinkyl kan också fungera bra.
Du kan dricka upp de droppar som inte visade sig ge någon vidare vinst
Garanterat dålig stämning när någon i familjen korkar upp fel flaska till tacomyset  

Guld

När centralbanker urholkar valutor genom att trycka fler sedlar kan guld vara ett sätt att bevara värdet på dina pengar. Guldtackor kräver inga särskilda temperaturer eller ljusförhållanden men däremot en säker plats i hemmet. Att förvara dem i ett bankvalv är ett alternativ men de finns knappt att få tag på längre. Tänk även på att själva köp- och säljprocessen är relativt kostsam. Det kan det å andra sidan vara värt för att kunna servera osten på en guldtacka.
+ Inget glimmar så fint som en guldtacka
- Knepigt att hitta bra och säker förvaring

Skog

Är du jägare, bärplockare eller bara en vanlig naturfantast? Då kanske du vill vandra bland dina egna tallar och helt lovligt hugga dig en gran till jul? Att äga skog brukar innebära en hyfsat stabil avkastning och ska ses som en långsiktig investering. Men glöm inte att skogen behöver skötas om. Antingen av dig själv eller av någon du hyr in.
+ Världens bästa träning för dig som är stark, frisk och vill motionera
- Resursinhyrning och arbetsplanering – ett måste om du inte sköter skogen själv

Fastigheter

En fastighet ger dig i regel en stabil avkastning och skyddar dig också mot en högre inflation tack vare att hyror och fastighetsvärden höjs när priserna ökar. Till skillnad från många andra tillgångar är fastigheter också lätta att räkna på och hyfsat lätta att förstå sig på. Med tanke på att bostadsbristen i Sverige är stor är det kanske heller inte allt för optimistiskt att tro att priserna på bostadsfastigheter kan ge dig en god avkastning framöver.
+ Förutsägbara kostnader och intäkter
- Många roller att träda in i – förvaltare, hyresvärd och ägare – och lika många regelverk

Ta genvägen – investera i en alternativ fond

Om du tycker det känns opraktiskt med vin och guldtackor där hemma, eller varken har intresse eller kapital nog för att köpa en skog finns det istället alternativa fonder. Det är ett enklare sätt att investera i sådant som inte följer de vanliga marknaderna, och du slipper fundera över förvaring och stora kapitalinsatser. Idag finns det många olika alternativa fonder. Hos Movestic kan du bland annat investera i råvaror och fastigheter men även i onoterade bolag och hedgefonder.

Lär dig mer om alternativa fonder