Företag Privat

Hitta ett roligt jobb, prioritera familjen och börja pensionsspara i tid

Det är tipsen till dagens unga från vår pensionärsduo Rolf och Lisbeth. Läs mer om tipsen och vad de önskar att de hade gjort när de var yngre, som de skulle haft glädje av idag.

LISBETH, 62: "Res mer och upplev världen"

– Jag är väldigt nöjd med att jag alltid haft tid med barn och familj. Om jag skulle träffa mitt yngre jag idag skulle jag säga ”res mer och upplev världen”. Men på min tid var det inte så vanligt att göra det så tanken slog mig nog inte då egentligen, utan mer i efterhand. Jag hade gärna fortsatt utbilda mig också. Då hade jag förmodligen fått ett mer välbetalt jobb.

Lisbeths tre tips till dagens unga som ska jobba 30-40 år till

1. Utbilda dig, om du inte redan har gjort det, och hitta ett jobb du trivs på.

2. Om du har barn, försöka jobba deltid när barnen är små. Det är en investering jag aldrig har ångrat även om det har kostat i form av lägre pension.

3. Börja spara till pensionen så tidigt du kan, även om det bara är en liten summa. Mitt privata sparande har vuxit ganska bra under de cirka 20 år som jag sparat aktivt. Men jag ångrar att jag inte började tidigare.

Lisbeth går i pension i sommar.

ROLF, 74: "Jag hade velat lära mig spela piano"

– Jag är nöjd med många av de vägvalen jag gjorde när jag var yngre. Framförallt att jag skaffade mig en gedigen utbildning och en underbar familj. Om jag skulle träffa mitt yngre jag idag skulle jag sett till att han tog pianolektioner. Jag har alltid tyckt att pianomusik är väldigt vackert och det har varit en dröm att kunna spela själv.

Rolfs tre tips till dagens unga som ska jobba 30-40 år till

1. Jobba med något du brinner för.

2. Jobba ambitiöst – men se till att även utveckla andra intressen och – framför allt – försumma inte familjen.

3. Se till att dina pengar räcker även till att ge pensionärstillvaron en guldkant. 

Rolf har varit pensionär i nio år.

Missa inte vårt nyhetsbrev!