Företag Privat

Henrik Fexeus: 4 framgångstips för att nå dina mål

För att nå ditt mål krävs en tydlig handlingsplan, men det är också viktigt att ha kul på vägen dit. Det menar den mentala illusionisten och tankeläsaren Henrik Fexeus.


Gör skillnad på drömmar och mål

- Jag har inga drömmar, jag har mål. Ibland kommer jag på häftiga grejer jag vill göra, men om jag vill det tillräckligt mycket omvandlar jag dem till mål. Om jag inte väljer att göra om drömmen till ett mål är det uppenbarligen inte något jag vill tillräckligt mycket. Hade det verkligen varit en dröm hade jag ju jobbat för det.


Fråga dig vad det är du egentligen vill ha

- Tänk dig ett tydligt mål, exempelvis att du vill ha ett hus med pool i Miami. Fundera då på varför du vill ha det där huset. Är det för att det är varmt i Miami, för att du har kompisar där, eller för att du skulle känna dig lyckad om du hade det där huset?

Frågan du bör ställa dig är alltså vad som driver den här önskan? Det viktiga här är vad huset ger dig, inte huset i sig.

Då blir nästa fråga; finns det andra sätt jag kan uppnå samma mål på? Om så är fallet, är några av dem enklare att utföra eller mer praktiska än ett hus i Miami?


Sätt en tydlig handlingsplan

- Tänk dig din drömsituation i framtiden, visualisera hur det är att vara där och hur det känns. Ta dig sedan steg för steg bakåt i tiden närmare nutid. Vad händer precis innan du når måluppfyllelse, och steget precis innan det och så vidare? Där har du till slut din handlingsplan.


Se till att ha roligt på vägen dit

- När du ska börja jobba mot ett mål finns det lite olika sätt att tänka. Antingen tänker du att du ska ha roligt på vägen eller så är målet allt. Utifrån detta finns fyra tänkbara scenarion;

  • Du har roligt på vägen och når målet
  • Du har roligt på vägen, men når inte målet
  • Du mår dåligt på vägen och når målet
  • Du mår dåligt på vägen och når inte målet

När du ser på det på det här sättet känns det ganska självklart att satsa på att ha kul på vägen. Når du målet är det toppen, men om inte hade du ju åtminstone kul på vägen dit.

 

Få mer tips i spar-pt