Företag Privat

Fem tips till dig
som pensionssparar

Fem enkla tips till dig som pensionssparar
och vill få ut mer av ditt sparande.

1. Engagera dig

För att du ska kunna påverka ditt liv som pensionär behöver du bry dig om din framtid. Undvik att leva helt efter devisen ”det ordnar sig” och gör något redan idag.
Behöver du hjälp med att komma igång? 

2. Gör en plan

Det är enklare att lyckas med ditt pensionssparande om du har en genomtänkt plan. Hur just din plan ska se ut beror på din ålder, vad du tror om aktiemarknaden och hur riskbenägen du är. Har du till exempel långt kvar till pensionen och tror på en långsiktigt uppåtgående aktiemarknad kan en strategi vara att spara allt i aktiefonder. Och sprida riskerna genom att välja aktiefonder med olika inriktning.
Lägg till en påminnelse om att se över fördelningen av innehavet två gånger om året och vips har du en strategi!

3. Håll dig till planen

Både miljonärer och småsparare hamnar lätt i känslofällan. Risken att agera impulsivt och känslomässigt på omvärldshändelser minskar om du har en strategi att luta dig tillbaka mot. Lägg därför extra tid på att utforma din plan i punkt nummer två.

4. Våga ta risk

Allt för många pensionssparare låter jakten på trygghet styra och tar därför alldeles för låg risk i sitt sparande. Då har inte pensionskapitalet möjlighet att växa så mycket som det borde. Pensionssparandet är ett långsiktigt sparande som sträcker sig över decennier och det är då risk fungerar som bäst.
Dina pensionspengar får många år på sig att hänga med aktiemarknadens utveckling som, trots att den svänger rejält från år till år, alltid gett en bra avkastning på lång sikt. 

5. Satsa på flera kort

Se till att du åtminstone har en handfull olika aktiefonder om du sätter ihop din portfölj själv. Blanda breda fonder (till exempel globalfonder) med mer nischade (en viss marknad eller bransch).
Om du föredrar att någon hjälper dig med att sprida riskerna är ett fondpaket ett bra alternativ. Du som är ITP hos oss kan ta hjälp av vår fondvalsrobot MAIA.

Glöm inte, du kan alltid ta hjälp!

Har du inte tid, kunskap eller orken som krävs för att du ska nå ditt pensionsmål? Ta hjälp av en försäkringsförmedlare. Kanske har du redan en förmedlare via ditt jobb? Fråga din HR-avdelning. Annars hjälper vi på Movestic gärna till att hitta en nära dig.

Missa inte vårt nyhetsbrev!