Företag Privat

Fem misstag
pensionssparare gör

Här är misstagen som alltför många gör i sitt pensionssparande.
Går du i samma fällor?

1. Att inte göra något alls

Allt för många inser för sent att de borde ha engagerat sig i sin ekonomiska framtid. För att du ska kunna påverka ditt liv som pensionär behöver du helt enkelt bry dig om din framtid medan du är relativt ung. Så undvik att leva efter devisen ”det ordnar sig” och gör något redan idag. Vi hjälper dig att komma igång med våra tre enkla steg.

2. Att inte ha en plan

Det är enklare att lyckas med ditt pensionssparande om du har en genomtänkt plan. Hur just din plan ska se ut beror på din ålder, vad du tror om aktiemarknaden och hur riskbenägen du är. Ett exempel: Om du har långt kvar till pensionen och tror på en långsiktigt uppåtgående aktiemarknad kan en strategi vara att spara allt i aktiefonder. Och sprida riskerna genom att välja aktiefonder med olika inriktning.
Lägg till en påminnelse om att se över fördelningen av innehavet två gånger om året och vips har du en strategi.

3. Att låta känslorna styra

Både miljonärer och småsparare hamnar lätt där – i känslofällan. Den där det rationella får ge vika för att något ”känns rätt”. Men risken att agera impulsivt och känslomässigt på omvärldshändelser minskar om du har en strategi att luta dig tillbaka mot. En kompass som vaccinerar dig och håller dig på rätt köl i ditt långsiktiga sparande. Lägg därför extra tid på att utforma din plan i punkt nummer två.

4. Att inte våga ta risk

Allt för många pensionssparare låter jakten på trygghet styra och tar därför alldeles för låg risk i sitt sparande. Det gör att pensionskapitalet inte har möjlighet att växa så mycket som det borde. Pensionssparandet är ett långsiktigt sparande som sträcker sig över decennier och det är då risk fungerar som bäst.
Det gör att dina pensionspengar får många år på sig att hänga med aktiemarknadens utveckling som, trots att den svänger rejält från år till år, alltid gett en bra avkastning på lång sikt. Missa inte den chansen!

5. Att satsa för mycket på ett kort

Att våga ta risk är inte samma sak som att satsa allt på ett kort, det är bara dumt. Ändå gör många det misstaget. I många fall beror det på känslomässiga kopplingar till en viss fond eller på grund av okunskap. Se till att du åtminstone har en handfull olika aktiefonder om du sätter ihop din portfölj själv. Blanda breda fonder (till exempel globalfonder) med mer nischade (en viss marknad eller bransch).
Om du föredrar att någon hjälper dig med att sprida riskerna är ett fondpaket ett bra alternativ. 

...och glöm inte att du alltid kan ta hjälp!

Kanske har du inte tiden, kunskapen eller orken som krävs för att du ska nå ditt pensionsmål. Då bör du ta hjälp av en försäkringsförmedlare. En förmedlare kan ge dig oberoende råd - lite som en PT för pensionen. Kanske har du redan en förmedlare via ditt jobb? Fråga din HR-avdelning. Annars hjälper vi på Movestic gärna till att hitta en nära dig.

Gillar du vad du läser? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!