Företag Privat

Fem anledningar att inte
spara till pensionen

Det kallas för att prokrastinera. Det du gör när du inte gör en viss sak som du vet att du egentligen borde göra. Som att bry dig om din pension. Det är ju så lätt att hitta ursäkter för att hitta på något roligare. Men dåliga bortförklaringar är till för att motarbetas. Här listar vi de fem vanligaste och hur du kommer runt dem.

1. Det är så trist med pension

Okej, lite tråkigt är det faktiskt att göra saker som man inte får glädje av direkt. Men det är det som kallas för att investera. Du offrar något idag - tid eller pengar - som du får glädje av senare i livet. Det är precis som med träning. Att ställa sig på yogamattan eller sticka ut i spåret när det är två plusgrader och slasken härjar som värst är inte störtkul, men du vet att det får dig att må bra på lång sikt. Så ta en Face App-bild, kolla ditt pensionärsjag i ögonen och säg – nu kör vi! Femton minuters pensionstänkande från och med nu.

 

2. Jag vill ha kul nu – vem vet om jag ens lever sen?

Men tänk OM du lever? Statistiken talar ju lyckligtvis för att du blir kvar i jordelivet tills du blir bortåt 90 år. Pensionerar du dig vid 65 innebär det att det kan bli 25 ekonomiskt rätt så tuffa (och tråkiga) år om du inte har något upparbetat kapital att leva av. Och kom ihåg att det inte handlar om antingen eller – du har alla möjligheter att ha kul både idag och sen. Det enda du behöver offra idag, för att få en roligare tillvaro senare i livet, är lite av din tid. Så att du får koll och kan planera därefter.

3. Jag har inte råd att pensionsspara

Om varje krona du tjänar är öronmärkt för att täcka olika utgifter ska du såklart inte spara till din pension. Då väntar du tills din ekonomiska situation är bättre. Men utmana gärna ditt påstående om att du inte har råd för att se om det verkligen stämmer. Vid närmare eftertanke kanske det finns en hundralapp som du kan avvara.  En fika på stan som du istället kan ta hemma? Även så lite som en femtiolapp i månaden kan göra stor skillnad för den summa som du kan plocka ut i slutändan.

4. Det är så komplicerat med pension

Då gör vi det enkelt. Baskunskapen du behöver ha koll på är det här: du kan få pension från tre håll – staten, arbetsgivaren och dig själv. Den del som kommer från staten kan du bara delvis påverka - genom att välja fonder för din premiepension. Pensionen från din arbetsgivare kallas för tjänstepension. Det är den viktigaste delen då den vanligtvis utgör merparten av det man ska leva på som pensionär. Har du ingen tjänstepension via din arbetsgivare? Lyft frågan med din chef eller HR. Får du inget gensvar bör du överväga att byta jobb, eller komplettera med ett rejält privat sparande. Ett privat sparande är även viktigt för dig som redan har tjänstepension, i alla fall om du vill behålla samma levnadsstandard som tidigare.

Nu när du har koll på hur det fungerar är du redo för att börja agera pensionssmart med hjälp av våra tio pensionsbudord.

5. Börsen lär krascha och pengarna försvinna

Okej, det här är faktiskt inte en av de vanligaste bortförklaringarna. Men den förkommer. Att vara misstänksam mot börsen är inte ett optimalt utgångsläge för att bygga upp ditt pensionskapital. Precis som med din livslängd så är det ingen som vet hur börsen kommer att gå framöver, men statistiken talar till dess fördel. På lång sikt. Längs vägen kommer du se kapitalet minska i värde, ja till och med störtdyka ibland. Men däremellan går det upp och på 20-30 år talar allt för att ditt kapital får en rejäl skjuts i rätt riktning.

 

Behöver du få hjälp på vägen?

Vill du ha hjälp med att ta tag i din pension? En förmedlare kan vägleda dig och ge dig oberoende råd - lite som en PT för pensionen. Kanske har du redan en förmedlare via ditt jobb? Fråga din HR-avdelning. Annars hjälper vi på Movestic gärna till att hitta en nära dig.