Företag Privat

Bör vi sluta äta kolhydrater?

Ett vanligt tips för att bli piggare och friskare är att dra ner på kolhydraterna. Men är det verkligen så enkelt? Nja, säger hälsoexperten Eskil Degsell, grundare av Wellma Health Partner.

Bör vi alla sluta äta kolhydrater?
 
- Nej, vad man bör äta och hur kroppen påverkas beror på livsstil, hur gammal man är och så vidare. Springer man maraton är kolhydrater bra att ha lagrade inför loppet och de är också bra att tillföra under tiden för att fortsätta ge energi till musklerna. För många äldre som lider av undernäring kan energidrycker som innehåller en hel del kolhydrater vara väldigt bra, medan de är onödiga för andra som redan får i sig tillräckligt.

Du menar att två personer som går på exakt samma diet kan få olika resultat beroende hur bra deras kroppar är på att ta hand om energi?

- Ja, det stämmer. Vissa personer har en väldigt bra förmåga att ta hand om energin som tillförs medan andras förmåga är sämre. Men det går att utveckla genom fysisk träning. Det är därför man brukar prata om att kost och motion hänger ihop. Många löpare har till exempel utvecklat sin metabolism så att de kan använda fett vid en lägre syreåtgång än andra.

3 bra saker med kolhydrater

1. Ger snabb energi till både hjärnan och kroppen.
2.Bevarar och förhindrar nedbrytning av musklerna.
3. Stimulerar insulin, vilket leder till muskeluppbyggande.

3 dåliga saker med kolhydrater

1. Höjer insulinnivån och blodsockret.
2. Kan i stora mängder leda till att fett lagras i kroppen.
3. Kan leda till att du behåller för mycket vätska och känner dig uppsvälld.


Missa inte vårt nyhetsbrev!