Företag Privat

Behöver du spara till ditt barn?

I Sverige sparar fyra av fem föräldrar regelbundet till sina barn, om barnen är under 18 år och fortfarande bor hemma. Samtidigt är det många som har dåligt samvete för att de inte sparar tillräckligt. Men hur viktigt är egentligen sparandet och vad kan du som förälder tänka på?

Det kostar att bli vuxen

Beroende på var ditt barn växer upp och sen väljer att bosätta sig ser behovet av startkapital lite olika ut. På landsbygden och i mindre orter är det förhållandevis enkelt att få en hyreslägenhet, vilket gör att körkort och möblemang många gånger är det som behöver finansieras i första hand. Ett startkapital på 20 000 - 30 000  kronor kan då räcka ganska långt. I en storstad däremot, där bristen på bostäder tvingar många att kliva in på en dyr bostadsmarknad, finns det dessvärre behov av klart högre belopp. 

Små pengar blir stora – börja i tid

Som förälder är det lätt att bli modfälld inför barnens ekonomiska framtid. För oavsett om det handlar om att spara ihop tjugo-trettio tusen eller ett par hundra tusen så görs det inte i en handvändning. Men kom ihåg att du har två bra saker på din sida när du sparar till ditt barn - tid och den fenomenala ränta-på-ränta-effekten! Det innebär att även ett väldigt litet månatligt sparbelopp kan växa till en stor summa i slutändan. Låt oss kolla på några exempel.

Två exempel på hur du kan spara till ditt barn

Ett körkort för en femtiolapp

Vill du överraska ditt barn med pengar till ett körkort på 18-årsdagen? Om du börjar spara under barnets första år räcker det med 50 kronor i månaden för att få ihop nästan 19 000 kronor (ett körkort kostar idag 15 000 -20 000  kronor). Ökar du till 100 kronor och sparar i ytterligare två år får ditt barn hela 44 500 anledningar att glädjas på sin 20-årsdag.

Spara barnbidraget

Eller har du till och med möjlighet att använda barnbidraget till att stärka upp ditt barns ekonomiska framtid? Genom att spara halva bidraget (525 kronor) i 20 år får du i slutändan drygt 230 000 kronor att ge till ditt barn, och bortåt en halv miljon (467 000 kronor) om du lyckas lägga undan hela.

Lär ditt barn värdet av pengar

Hur mycket pengar du kan spara till ditt barn avgörs såklart av din ekonomiska situation. Men kom ihåg att det viktigaste inte alltid är hur mycket det blir i slutändan, utan själva sparandet i sig. Genom att prata med ditt barn om hur du sparar och tillsammans se hur pengarna växer ger du hen en känsla för pengars värde. Så stirra dig inte blind på sparbeloppet utan se till att komma igång med det du kan. Kanske behöver du avstå en fika i månaden, men det kan det vara värt för att se en femtiolapp förvandlas till ett körkort.

Spara till barnen? Tänk på det här:

Ta mycket risk under de första 10-15 åren

...exempelvis genom att placera pengarna i en aktiefond. Överväg sen om du vill säkra upp pengarna, det vill säga att placera i säkrare tillgångar, när det närmar sig utbetalning.

Ge inte bort pengarna för tidigt.

Är du rädd för att ditt barn sätter sprätt på alla pengar på artonårsdagen? Sätt upp sparandet i en kapitalförsäkring i ditt eget namn men med barnet som förmånstagare. Då väljer du själv när hen är mogen nog att få tillgång till pengarna.

Har du flera barn? Se till att de får lika mycket.

För att undvika att barnens sparkapital utvecklas olika mycket kan du sätta upp en gemensam kapitalförsäkring där du sparar till samtliga barn och sätter alla barnen som förmånstagare. Sälj sedan av innehavet vid samma tidpunkt och fördela ut när du tycker att det passar.


Vill du börja spara till ditt barn hos Movestic?

Vill du börja spara till ditt barn hos Movestic? Vänd dig till en förmedlare så hjälper hen dig att komma igång. Kanske har du redan en förmedlare via ditt jobb? Fråga din HR-avdelning. Annars hjälper vi gärna till att hitta en nära dig.  

 

Siffrorna om föräldrars sparande är tagna från en Sifo-undersökning om barnsparande som gjordes under våren 2016. Räkneexemplen uppger ungefärliga belopp och utgår från att pengarna placeras i en kapitalförsäkring (med 2017 års skattesats) till en genomsnittlig avkastning på 6 procent per år