Företag Privat

Aron Anderson tipsar: sätt det perfekta målet

Att sätta mål är ett viktigt verktyg som hjälper dig att nå dina drömmar. Men hur gör man för att sätta mål och faktiskt hålla sig till dem? Vi har pratat med en som vet, äventyraren Aron Anderson, som delar med sig av sina bästa tips.

Aron, du har ju satt upp en rad möjliga och omöjliga mål under åren som äventyrare och idrottare. Hur väljer du målen?
 
- Jag väljer alltid mål som verkar utmanande och roliga att genomföra. Ett annat kriterium för mig personligen är att projektet eller utmaningen ska ge möjlighet att samla in pengar till välgörenhet, eftersom det är en viktig drivkraft för mig. Det är också viktigt att utmaningen inte ska vara förenad med direkt livsfara. Många av mina mål är ju ganska farliga, men det är viktigt att riskerna alltid är noga avvägda.

Om man ska applicera det på ett mål utanför äventyrarbranschen, till exempel ett mål knutet till sparande, skulle det kunna vara att sätta en risknivå som man kan sova gott om natten av. Vad har du för tips till oss vanliga dödliga för att komma igång? Hur ska jag tänka när jag sätter mitt mål med till exempel träningen?

- Mitt bästa tips är att hitta en träningsform som du tycker är kul och som sporrar just dig. Om inte resan dit är rolig är sannolikheten väldigt liten att du kommer ha motivation att göra det jobb som krävs för att uppnå målet. En annan viktig grej är att hitta träningskompisar som drar med dig till träningen de dagar det känns motigt.

 

Sex steg till att sätta det perfekta målet


Det börjar med visionen

Visionen är din utgångspunkt för att sätta upp ditt mål. När din vision och dina mål hänger ihop och du har kommit fram till vad dina drivkrafter är ökar det din motivation.


Ringa in ditt ”varför”

Aron menar att ett starkt ”varför” är en förutsättning för att nå sitt mål. I hans fall handlar det om att samla in pengar till välgörenhet. För att ringa in vad det är just du vill uppnå och varför, börja med att fundera kring följande tre frågor:

  • Var befinner jag mig nu?
  • Var vill jag komma?
  • Hur tar jag mig dit?


Skriv ner ditt mål

Genom att du ”tänker på papper” blir målet tydligt och konkret. Gör som Aron och andra framgångsrika idrottare, skriv ner din vision och målen som är kopplade till den på ett ställe där du lätt kan se och påminnas om dem.


Gör en personlig plan

Dela upp i kortsiktiga och långsiktiga mål och sätt tydliga deadlines. Skriv sedan ner alla aktiviteter du kommer på som du behöver göra för att nå målet. Fyll på efter hand som nya saker dyker upp. Jobba med planen regelbundet genom att fylla på, ta bort och prioritera.


Skriv målet i jag-form

Tänk på att ditt mål ska vara utformat så att du själv har kontroll över om du kommer att uppnå det eller inte. Det ska vara helt upp till dig själv att klara av att uppnå målet.


Berätta för din omgivning

När du har hittat det perfekta målet för just dig - berätta för folk i din omgivning om ditt mål så att de kan hjälpa dig att pusha dig framåt.

följ aron i spar-pt