Aktuell information med anledning av Corona. Läs mer

X

Räntor, konjunktursvängning och kris

För lite drygt ett år sedan skrev jag om att vi nog skulle få se låga räntor länge, ja, i hela tio år. Med facit på hand får jag naturligtvis vatten på min kvarn.

Jämför vi räntelägen på obligationer januari 2019 mot idag så har räntorna förändrats en procent. Nedåt. Alltså lägre. Så även om riksbanken bet i det sura äpplet och lät principer gå före real ekonomi och höjde riksbankens styrränta till 0 (noll) för några månader sedan så har ändå de långa räntorna gått ner. Även om vi räknar med tiden innan Corona gick från öl med lime i flaskhals till ett virus på världsturné. Efter virusutbrottet är det botten ur på obligationsräntorna. När detta skrivs får man betala drygt 0,5 procent i ränta till staten varje år om man lånar ut pengar dit.

Klicka här för att se hur svenska obligationsräntan sett ut vid respektive årsskifte.

Den långsiktiga bilden för ränteläget har inte nämnvärt förändrats, förvisso har konjunkturen börjat tuffa på lite senaste månaden. Det som signalerade lågkonjunktur (felaktigt) i höstas har blivit högkonjunktur (felaktigt) lagom till semlorna. Det går fort inte bara i hockey och på Tele2 arena utan även i konjunktursvängningarna, troligen är det Twitters fel. Som så mycket annat om man får tro de som fördelar skuld. Då återstår bara det härligt oprecisa uttrycket ”vi är i slutet av lång högkonjunktur” i diskussionerna om ränteläget.

Svänger gör det

Sägningen rymmer såväl en felaktig definition av högkonjunktur som ett underförstått antagande att konjunkturer dör av ålder och helt glömmer att det inte är tio år av högkonjunktur vi haft. Snarare tio år av ganska svag återhämtningen efter en finansiell kris. Vilket i sig är helt normalt, både att den är svag och att den är långvarig. Men svänger gör det. Mer än självaste mello där höjdpunkten ändå måste vara kriterierna för att bli utvald till Hall of Fame. Det verkar räcka med ett udda sätt att klappa händer för att komma med. Ett hån mot Pling, Bert, Carola och alla andra som är lika frekventa och tidsenliga som det orangea kuvertet.

Svängningarna leder oss osökt in på andra finansiella marknader och dess beteende under virusutbrottet. Som vanligt huvudet i sanden så länge allt skedde långt bort och sen full panik när diagnosen dök i upp i en italiensk skidbacke nära dig.

Viruseffekten

Risken för en epidemi orsakad av ett nytt virus är svårt att prissätta ekonomiskt. Ena lägret kör influensaspåret. Köp. Andra spåret kör global osäkerhet av massiv dignitet. Sälj. Effekten blir svajigt och motsägelsefullt, som alltid när ”marknaden” ska prisa in saker. Min erfarenhet säger att det är vid dessa tillfällen som både proffs och amatörer kan göra allt galet bra. Upp- och nedgångarna sätter igång reaktioner hos både småsparare, professionella investerare och institutioner. Marknaden är i regel ganska effektiv, förutom vissa perioder när den inte är det. Keynes odödliga citat, ”The market can be irrational longer then you can stay solvent” är sann, men den är inte hundraprocentig.

Samtidigt har jag full respekt för att det kan vara svårt att sitta still i båten. Det är verkligen en konst. Bäst sammanfattat här. Ett knep som funkar dugligt är att ”ha en strategi för om det skulle fortsätta falla” som en klok människa sammanfattade det. I viss mån symtombehandling, men det kan fungera.

Tittar vi bakåt så har vi haft ett antal kriser, som än så länge, varit väsentligt mycket värre. I princip alla har visat sig vara utmärkta köptillfällen på lång sikt. Det är i sig ett annat sätt att hantera ”aktions-ångesten”. På lång sikt visar sig kriserna mest som mindre hack i kurvan.  Den långa sikten trumfar inte bara nedgångar utan även Keynes odödliga citat.

börsutveckling.png
Börsutveckling sedan år 1950 till 2012.

I övrigt kom vintern alldeles för sent. Och för lite. Hade det inte varit för grannbarnen hade Olof varit den enda snögubbe man sett denna vinter. Glöm inte handspriten.

Stefan-Klohammar-Movestic.png

Av: Stefan Klohammar, investeringsdirektör på Movestic.

Stefans krönika handlar oftast om saker och ting som han funderar på för stunden och bör inte nödvändigtvis ses som budskap Movestic som helhet står bakom. Han gillar fotboll och fonder. Du kan maila honom på stefan.klohammar@movestic.se.