Månaden som gått

Det här påverkade börsen under mars.

Efter att botten för många av Europas börser nåddes under andra veckan i mars så började marknaden visa allt större optimism under månadens andra halva, vilket totalt sett mynnade ut i en marginell positiv avkastning i de flesta europeiska index.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) och amerikanska S&P 500 steg med 9,9%, respektive 8,6%, från årslägsta till slutet av månaden - vilket verkar besanna tumregeln om att större geopolitiska händelser endast lämnar kortvariga avtryck på börsen.

Prognosen för BNP-tillväxt revideras ned med 1,5 %

Om det visar sig stämma kommer det förmodligen innebära att potentialen för vidare kursrallyn till följd av positiva nyheter kring kriget nog också är ganska begränsad. Istället kommer marknaden troligtvis präglas av orosmolnen som kom redan under början av året – inflation och räntehöjningar. Kriget i Ukraina har påskyndat inflationen ytterligare där euroområdet uppvisade hela 7,5% för mars.

Det har medfört att marknaden nu förväntar sig ännu strängare räntehöjningar än vad som tidigare var prognostiserat. Vidare har prognosen för BNP-tillväxten i både Europa och USA reviderats ned med ca 1,5% från tidigare nivåer till följd av invasionen av Ukraina. 

De korta räntorna blev högre än de långa - men innebär det verkligen en kommande recession?

Under slutet av månaden steg den amerikanska tioåriga obligationsräntan från 1,8% till 2,4%. De korta räntorna (två år) steg dock snabbare och ledde till en invertering av räntekurvan, d.v.s. att de korta räntorna blev högre än de långa – vilket historiskt sett varit en relativt tillförlitlig indikator för en kommande recession. De konstlat låga långräntorna efter år av kvantitativa lättnader från centralbanken innebär dock att många bedömare menar att signalen delvis är satt ur spel just i detta fall.

Inflationsbekämpning i fokus för USA

Uppgången i korta räntor kom i takt med att det just blivit tydligare att den amerikanska centralbanken skiftat fokus från tillväxt och arbetsmarknad till inflationsbekämpning. Fed jobbar för att inte låta inflationen få fäste och marknaden har under månaden ökat förväntningarna från 5 till 8 höjningar till en ränta som ligger runt 2,4% i slutet av året, mot tidigare 1,4%.

Oljepriset nådde också nya rekordnivåer i sviterna av kriget men började falla tillbaka lite efter att president Biden beslutade att frigöra den största volymen någonsin från landets strategiska oljereserv.

April har varit Stockholmsbörsens bästa månad på 40 år

Trots ovan penningpolitiska huvudbry kan vi i alla fall glädjas åt att april i särklass varit Stockholmsbörsens bästa månad sett över de senaste 40 åren. Amerikanska S&P 500 har endast noterat en enda minusmånad de senaste 16 åren. Vi får därmed hoppas att det historiska mönstret visar sig även under kommande månad.

Högst avkastning i mars

I Movestics fondutbud visade återigen de Latinamerikanska fonderna kraft där både BNP Paribas Brazil Equity och Handelsbanken Latinamerika steg med över 12% under den senaste månaden.

Fonderna är nu uppe 36,7% respektive 26,67% sedan årsskiftet. Hedgefonden Lynx Dynamic fortsätter uppvisa en negativ korrelation till aktiemarknaden och steg med 8,9% under mars (11,4% YTD).

 

Top 10 Movestics fondutbud

FOND

1 MÅNAD

 

BNP Paribas Brazil Equity C C

12,81 %

 

Handelsbanken Latinamerika Tema (A1 SEK)

12,07 %

 

Lynx Dynamic

8,87 %

 

Schroder ISF Middle East A Acc

7,82 %

 

Lannebo Fastighetsfond A SEK F

7,80 %

 

SEB Asset Selection C H-SEK

6,59 %

 

AuAg Silver Bullet A

6,25 %

 

Öhman Marknad Pacific A

5,90 %

 

Carnegie Fastighetsfond Norden A

5,73 %

 

Allianz Global Artfcl Intlgc AT EUR

5,60 %

 

 

Movesticfonder avkastning mars 2022

FOND 1 MÅNAD 1 ÅR

Movestic Avancera 75 A SEK Acc

-0,07 %

-0,72 %

Movestic Avancera 85 A SEK Acc

-0,37 %

-2,42 %

Movestic Balanserad

0,36 %

5,06 %

Movestic Försiktig

-0,20 %

0,42 %

Movestic Offensiv

1,37 %

6,05 %

Movestic Global

1,31 %

8,68 %

Movestic Global ESG

1,33 %

14,14 %

 

Sverigefonder

FOND 1 MÅNAD

Lannebo Sverige Hållbar A SEK

4,66 %

Handelsbanken Sverige Selektiv (A1) SEK

3,76 %

Humle Sverigefond

3,32 %

Carnegie All Cap A

3,02 %

Cliens Sverige B

2,99 %

Öhman Etisk Index Sverige A

2,28 %

Aktie-Ansvar Sverige A

-0,84 %

Didner & Gerge Aktiefond

-1,31 %

Lannebo Sverige Plus SEK F

-1,81 %

 

Sverigefonder, små/medelstora

FOND 1 MÅNAD

Danske Invest Sverige Småbolag SI SEK

5,59 %

Cliens Småbolag A

4,51 %

Humle Småbolagsfond A

3,32 %

C Worldwide Sweden Small Cap 1A

3,21 %

Lannebo Småbolag

2,81 %

Öhman Sweden Micro Cap A

1,66 %

Didner & Gerge Småbolag

-1,31 %

 

Norden

FOND 1 MÅNAD

Lannebo Fastighetsfond A SEK F

7,80 %

Carnegie Fastighetsfond Norden A

5,73 %

PriorNilsson Realinvest A

4,09 %

Handelsbanken Norden Ind Crit (A1 SEK)

2,99 %

Alfred Berg Nordic Small Cap ESG A

1,91 %

Fondita Nordic Micro Cap B

0,90 %

Handelsbanken Norden Selektiv (A1 SEK)

-0,31 %

Evli Nordic B

-1,47 %

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. Faktablad och informationsbroschyr för fonderna finns på movestic.se.

 

Gordon_ny-2022.png

 

Gordon Molander, fondanalytiker på Movestic

Movestics fondutbud
Upptäck ett brett utbud av fonder från olika fondbolag. I fondlistan kan du sortera och se mer info om fonderna på Movestics fondplattform.
Flexibelt fondsparande: Kapitalförsäkring
Månadsspara långsiktigt i fonder i en kapitalförsäkring - ingen vinstskatt när du tar ut dina pengar. Det är enkelt att komma igång. Ansök digitalt på några minuter.
Framtidens pension och arbetsmarknad
6 av 10 vill trappa ner gradvis på arbetet inför pensionen. Hälften vill gå senast vid 65. Vi vill umgås mer med familjen, resa och ha tid till hobbys. Och så vill många flytta utomlands.