Företag Privat

Gör ett enkelt val för
din tjänste­­pension SAF-LO!

Du som är privat­anställd arbetare och har Avtals­pension SAF-LO kan välja Movestic och få tillgång till vårt special­anpassade fond­utbud för din tjänste­pension. Det kan löna sig att göra ett aktivt val.

VÄLJ MOVESTIC PÅ FORA.SE
Det tar bara 3 minuter!


När du har valt Movestic

Enkelt, smart och snabb hjälp

 Välj själv fonder eller låt dina pengar ligga kvar i Movestic SAF-LO Optimal som automatiskt anpassar risknivån efter din ålder.

 Mina Sidor är Movestics webbtjänst där du smidigt loggar in med Mobilt BankID och kan byta fonder och följa ditt pensionskapitals utveckling.

 Vår erfarna och kunniga kundservice hjälper dig snabbt och smidigt om du får problem.

Byt på 3 minuter!

Så här gör du:

1. Gå till fora.se och logga in med Mobilt BankID.
2. Tryck på "pensionsval"
3. Följ stegen i vår videoguide

Gör ett enkelt val för din pension

Ett av Sveriges mest valda tjänstepensionsbolag
 Fler än 100 000 kunder har redan valt Movestic
Movestic topprankas av expertrådgivare

Välj Movestic på valcentralen Fora.se
VÄLJ MOVESTIC HOS FORA

Vanliga frågor och svar om SAF-LO avtalspension

Varför får jag Avtalspension SAF-LO?

Avtalspension SAF-LO är för dig som jobbar som privatanställd arbetare på företag som har kollektivavtal. Kanske jobbar du som bygg­arbetare, inom industrin, på restaurang eller i en affär. Du börjar tjäna in Avtalspension SAF-LO samma månad som du fyller 25 år.

Hur mycket får jag till pensionen via Avtalspension SAF-LO?

Om du har en årslön på maximalt 468 750 kr* så betalar din arbetsgivare in 4,5 % av din lön till din Avtalspension SAF-LO. För den del av din årslön som överstiger 468 750 kr* betalar arbetsgivaren in ytterligare 30 %. Det som påverkar hur mycket du till slut får i Avtalspension SAF-LO är hur många år som du har arbetat och hur hög lön du har.

*7,5 inkomstbasbelopp 2018.

När och hur betalas pensionen ut?

Pensionen betalas ut så länge du lever från 65 års ålder om du inte, före första utbetalningen, istället väljer att den ska betalas ut under ett visst antal år (maximalt 20 år). Du kan tidigast ta ut pensionen vid 55 års ålder. Om du vill kan du skjuta upp utbetalningsstarten till en senare tidpunkt. 

Vad händer om jag inte väljer några fonder?

Om du inte gör ett aktivt val av fonder placeras din pension i vår entrélösning Movestic SAF-LO Optimal. Movestic SAF-LO Optimal är en förvaltningstjänst som tar hänsyn till hur långt du har kvar till pensionen och under hur många år din pension ska utbetalas.

Fram till fem år innan din pension börjar utbetalas placeras hela ditt sparande inom Movestic SAF-LO Optimal i aktiefonder. Fem år innan den första utbetalningen startar en räntesäkring, som innebär att dina pensionspengar successivt förs över till räntefonder. Räntesäkringen pågår under hela din utbetalning, vilket optimerar möjligheten till god avkastning samtidigt som det minskar risken. Om du ändrar utbetalningstiden eller pensionsåldern anpassas placeringarna till ditt nya val.

Vad är återbetalningsskydd?

Med ett återbetalningsskydd betalas 100 % av dina pensionspengar ut till någon av dina efterlevande om du skulle avlida innan pensionen betalas ut. Du bestämmer själv vem som i så fall ska få din pension. Du kan välja mellan:

  1. make, maka, registrerad partner eller tidigare make, maka, registrerad partner 
  2. sambo eller tidigare sambo 
  3. barn, styvbarn och fosterbarn till den försäkrade eller till någon person enligt 1 eller 2.

Väljer du att inte ha återbetalningsskydd så får du lite mer pengar till din pension, så kallad riskkompensation. Vill du ha återbetalningsskydd för din tjänstepension från Avtalspension SAF-LO väljer du det hos Fora.

Vilka är Movestic?

Movestic erbjuder ett heltäckande sortiment av pensionssparande och försäkringar. Vårt mål är att hjälpa dig att göra smarta val för ett aktivt liv.

Därför har vi handplockat och paketerat ett spetsigt urval av smarta lösningar inom sparande och försäkring, där vi strävar efter att välja ut marknadens bästa fonder och förvaltningstjänster och paketerar trygghetsförsäkringar för livets alla skeenden. Med noga utvalda fonder och försäkringar för hela livet ser vi till att du får ett tryggt och aktivt liv både på kort och lång sikt.

Vi är övertygade om att professionell rådgivning, utifrån varje individs unika situation, är nödvändig för att få ett bra pensionssparande och försäkringsskydd. Därför erbjuder vi våra sparprodukter via Insuresec-licensierade försäkringsrådgivare. Våra övriga försäkringar, till exempel liv- och olycksfallsförsäkring, kan du köpa direkt via webben.

Movestic grundades år 2000 som en del i Kinnevikkoncernen. Idag ägs Movestic av det brittiska börsnoterade bolaget Chesnara Plc.

 Fakta: Movestic i SAF-LO


Antal valbara fonder 16 st
Fast årlig avgift 65 kr
Fondavgifter 0,09% - 0,85%
Entrélösning Movestic SAF-LO Optimal
Avkastning entrélösning fem år 38,4 %
Fond
Fondavgift Movestic SAF-LO
Aktie-Ansvar Avkastning  0,09 %
Aktie-Ansvar Europa  0,35 %
Alfred Berg Obligation Plus Hållbar 0,20 %
Didner & Gerge Aktiefond Sverige   0,60 %
Didner & Gerge Småbolagsfond  0,80 %
Movestic Global   0,50 %
Movestic Index 0,25 %
Movestic Korta Räntor Plus 0,35 %
Movestic Sverige 0,50 %
SISF Emerging Europe EUR    0,85 %
Öhman Etisk Index Europa   0,15 %
Öhman Etisk Index Japan  0,15 %
Öhman Etisk Index Pacific   0,15 %
Öhman Etisk Index Sverige  0,10 %
Öhman Etisk Index USA  0,15 %
Öhman Etisk Emerging Markets   0,40 %
+ Se alla valbara fonder - Stäng

Lär dig mer om din pension

fora.se kan du läsa mer om hur avtalspension SAF-LO fungerar. Det är även där du gör ditt val av pensionsbolag.

Min Pension ger dig en översikt på hur mycket du tjänat in till din pension och en prognos över din framtida pension.

Hos Pensionsmyndigheten kan du lära dig mer om pensionssystemet och få tips om hur du får en bättre pension.