Företag Privat
14:51 | 23 februari 2018

Så funkar det nya orange kuvertet

Det orange kuvertet som dimper ner i brevlådan med ditt pensionsbesked varje senvinter har nu fått en rejäl ansiktslyftning. Men vad är de stora förändringarna? Vi reder ut begreppen.

orange kuvert

Från prognos på papper till digital tjänst

Det orange kuvertet, eller pensionskuvertet som det också kallas, visar en prognos över vad du får i allmän pension. För de flesta svenskar motsvarar den allmänna pensionen knappt hälften av den tidigare lönen. Den andra delen av vad du kan  få i pension - tjänstepension och privat sparande - har hittills lyst med sin frånvaro.

För att pensionssparare ska få en mer fullständig bild av sin framtida pension hårdbantas nu kuvertet och man hänvisar istället till en ny digital tjänst där alla pensionssparare kan se prognoser och hämta information.

Kvar i det fysiska kuvertet finns årsbeskedet över den allmänna pensionen inklusive premiepensionsredovisningen och beslutet om pensionsrätten.

Den nya digitala tjänsten, som är en förenklad variant av den som finns på Minpension.se, ligger på Pensionsmyndighetens hemsida. Du legitimerar dig med bank-ID, eller ringer till Pensionsmyndigheten för att få en kod hemskickad.

Då får du pensionsbeskedet

12–16 februari: Västmanland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten 

 Från 20 februari: Alla pensionssparare med utlandsadress

 19–23 februari: Stockholm 

 26 februari–2 mars: Uppsala, Södermanland, Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar 

 5–9 mars: Västra Götaland, Värmland, Örebro 

 12–16 mars: Skåne, Blekinge, Halland, Gotland 

 19 mars: Nya premiepensionssparare i Sverige 

Tidpunkterna är inte exakta, förskjutning på en eller ett par dagar kan ske med anledning av posthanteringen.

Källa: Pensionsmyndigheten