Företag Privat
10:20 | 25 januari 2018

Så gick det för Movestics fondutbud under 2017

Vi tar tempen på investeringsdirektör Stefan Klohammar om fonderna och året som gått.
Hur skulle du sammanfatta Movestics förvaltningserbjudande under det gångna året?

En hel del nyheter och riktigt bra avkastning. Vi har tagit in en hel del nischade produkter som hedgefonder och  fonder med hållbarhetsinriktning. Vi har också tagit bort en del fonder ur utbudet. Generellt har förändringarna uppskattats samtidigt som avkastning, i det korta perspektivet har varit tillfredställande.

Över ett enskilt år kan man inte förvänta sig att allting alltid går jättebra. Men det är djupt tillfredställande att se den kraftiga återhämtning som skett bland de produkter som hade ett svagare 2016 samtidigt som de produkter som överlevererade förrförra året har gått bra eller helt okej. Det är måhända lite nördigt, men ändå glädjande.

Finns det något speciellt som sticker ut?

Movestic Globala Tillväxtmarkander gick upp med närmare 34 procent vilket var tretton procent före snittet för kategorin och tio procent före index. Högst avkastning av alla fonder i vårt sortiment. I den absoluta toppen inom sin kategori, alltså bland alla tillväxtmarknadsfonder som finns tillgängliga i Sverige.

Tur eller skicklighet?

Enligt förväntan. Det är en fond som verkligen har möjlighet att överleverera och  gör också det.

Andra höjdpunkter?

DNB TMT Absolute Return har gått upp över sex procent, vilket är riktigt bra för en marknadsneutral fond. Men även globalfonderna som grupp har gjort bra ifrån sig, även om siffrorna inte är spektakulära. Vi har starka produkter inom alla tillgångsslag och kategorier.

Finns det något som överraskar på nedsidan?`

Trendföljande hedgefonder har som grupp haft ett svårt år, och det är såklart trist. Å andra sidan brukar deras tydligaste styrka vara att leverera när vi har mer varaktiga nedgångar, och med tanke på förra årets starka men periodvis svajiga aktiemarknader är det lite enligt förväntan att dessa har något av ett mellanår.

I din krönika i december var du försiktigt optimistisk för 2017, varför då?

Nja, min försiktiga optimism gäller långsiktigt sparande. På kort sikt kan marknader gå lite hur som helst. Därför är det ganska meningslöst att sitta och spå i tebladen om hur aktiemarknaden ska gå de närmaste tre månaderna. Går det ordentligt upp kan man nog räkna med att det går ner efter ett tag, går det ordentligt ner kan man nog räkna med att det går upp, förr eller senare. Men den allmänna tendensen att antingen larma om allt eller att frossa i risker är enligt mig trams. Det viktiga är att ta långsiktig väldiversifierad hög risk.

Varför då?

För att små skillnader över tid växer till enorma skillnader. Och det är slutresultatet som räknas.

Till sist, något nyårslöfte för 2018?

Bli en bättre bortasupporter.

Stefan Klohammar jobbar som investeringsdirektör på Movestic.

Han gillar fotboll och fonder. Du kan mejla honom på stefan.klohammar@movestic.se

Stefan Klohammar