Stefan Klohammar: Dags att ställa sig själv till svars

I månadens krönika tar Stefan Klohammar fram spegeln och ställer sig själv till svars. Hur kommer det sig att han har så bra tajming, har han tagit några felsteg och hur tacklar han motgångar?

Svenska aktier 14,5 procent upp från botten i slutet av december. Jag träffade inte botten med mina aktieköp som jag berättade om här och här. Man träffar nästan aldrig botten och gör man det är det tur.

Den öldrickande aktieterapeuten på ståplats tyckte att jag skulle fördjupa den inre dialogen för att uppnå bättre resultat. Försökte komma undan och svarade med Uggla-citatet att jag gått över till numerologi. Det godtogs inte av aktieterapeuten. Dessutom hävdar en kollega att jag bär på en inre konflikt utifrån (den rejält sågade) DISC-analysen. Efter att ha haft boken ”Omgiven av idioter” (som förklarar analysen) liggandes på nattduksbordet i två år kanske det ändå nu är dags att ta tag i konflikten.

Röd-grön med inslag av blått och gult. En normöverskridande 45-åring med en personlighetsprofil i regnbågens alla färger. Fram med spegeln.

Stefan, du verkar tajma aktiemarknaden ganska väl, hur kommer det sig?
­­­­­­− Ja du Stefan, om man gör precis tvärtom det alla experter varnar för eller problematiserar i onödan brukar det gå ganska bra. Om man dessutom vågar ta risk när ingen annan gör det kan det bli bingo redan efter två månader.

Tycker du det är roligt med bingo?
− Turspel är inte min grej, jag gillar strategispel. Lifetime obesegrad i Stratego (hemligheten är att ha marskalken på första raden, bakom groparna).

Jaha, klurigt med marskalken längst fram. Är det inte en riskfylld strategi att köpa när ingen annan gör det? Riskerar man inte att bli av med marskalken?
− Risken att förlora pengar på lång sikt blir lägre om du köpt efter en nedgång jämfört med efter en uppgång. Titta på Sveriges rikaste man, HM-ägaren Stefan Persson. Han har handlat HM-aktier för allt vad tygen håller under nedgången. Förmögenheten byggs inte utifrån toppen på en uppgång och eftersom ingen annan ställt marskalken längst fram kan man rensa motståndare ganska riskfritt.

Kul att höra att det går bra. Men om det hade gått åt andra hållet, hur hade du upplevt det? Hade du känt dig kränkt av aktiemarknaden?
− Ja då hade det känts som att ingen lyssnat eller respekterat mig. Inte tagit mina aktieköp på allvar. Kränkt, men jag hade ändå köpt mer.

Kränkt säger du. Finns det något sätt som du skulle kunna undvika att känna dig kränkt av aktiemarknaden?
− Om man vet vad man ger sig in i är det svårt att bli kränkt. Är du lättkränkt till naturen för att ingen låtit dig övervinna dina egna temporära motgångar,  kanske man ska spara i något annat. Eller ta hjälp.

Hur ska man få hjälp menar du?
− Fråga sin rådgivare. Eller skaffa en om man inte har det. Då blir det oftast lite ordning på torpet samtidigt som man får den vägledning man behöver.

Hur ska det få plats i livspusslet?
− Man kan med fördel halvera all tid som går till förströelse och lägga egentiden på egennytta. Skippa att göra ännu en meningslös uppdatering eller lägga upp ännu fler osedda bilder. Prioritera den egna framtiden istället för den meningslösa samtiden på Twitter. Jämför man tiden svenska folket lägger ner på Tinder jämfört med pensionen är det inte konstigt att tidningarna fylls av pensionsrelaterade ”Gud vad orättvist”-artiklar.

Det här med att göra ännu mer vid en temporär motgång, kan det bero på att du inte vill erkänna att du hade fel första gången?
−  Ja, det kan det. Men är man lite ordentligt händer det ganska sällan. Problemet är oftast att man inte framhärdar och koncentrerar sig. Lite buddism i sparandet är bra, närvaro och fokus. Eller mindfulness som det heter på nysvenska. Wax on wax off, funkar också.

Om vi släpper kränktheten, har du själv gjort några tokigheter när det gäller sparande ?
− Tidigt 80-tal hade jag nästan fyllt hela hockeyalbumet, tror att det bara var den odödliga målvakten Hannu Lassila som saknades. Men jag var för snål i byteshandeln. Hade dubbletter av Håkan Loob som jag ville byta bort. Jag visste att djurgårdarna på skolan, båda två, absolut inte ville ha honom. Jag försökte ändå. Kvar blev jag med två Håkan Loob kort i handen.

I övrigt är två köp i Fermenta nog de värsta felinvesteringarna.

Nu kommer vi nog inte längre i denna inre dialog. Finns det något mer du skulle vilja berätta för dig själv?
− En gång var det en människa som ramlade ner i en grop utan kunna komma upp. Han ropade på hjälp till en förbipasserande doktor. Doktorn skrev ett recept och kastade ner. Nästa som passerade var en präst. Han kastade ner en bön. Efter ett tag kom en kompis förbi och hörde ropen. Han hoppade också ner i gropen. ”Vad f-n gör du, varför hoppade du ner? Nu är vi fast här båda två” skrek människan. Kompisen svarade lugnt ”Jag har varit här nere förut. Jag vet hur man tar sig härifrån”.

Få saker slår erfarenhet. När teoretisk kunskap blandas med erfarenheter och sunt förnuft går det nästan alltid bättre. I alla fall jämfört med numerologen. Eller självhjälpsboken.

Författare: 
Stefan Klohammar, Movestic Liv & Pension