Företag Privat

 

Din bästa löneförmån
– tjänstepension ITP

Du vet väl att du tillhör kollektivavtalet ITP?  Det innebär att du har en tjänstepension med riktigt bra villkor. I oktober blir ITP ännu bättre med lägre avgifter och nya bolag att välja bland. Då är det viktigt att du väljer hur dina pengar ska placeras. Låt oss påminna dig när det är dags!

Få upp till 49 %­ mer i pension!

Om du väljer Movestic får du tillgång till handplockade fonder som gång på gång bevisat sin förmåga att ge långsiktigt bra avkastning. Du kan till exempel välja Didner & Gerge Aktiefond. De senaste fem åren har den fonden haft en snittavkastning på drygt 16 %. Det är 49 % mer än du hade fått om du inte hade gjort ett ITP-val.

Så här har vi räknat

  Avkastning – för den som inte gjort ett val Avkastning – Movestics alternativ
2017 9 % 9,9 %
2016 5,8 % 15,8 %
2015 7,9 % 8,6 %
2014 14,9 % 19,0 %
2013 17,3 % 28,5 %
Medel 11,0 % 16,3 %

I exemplet där kunden har valt Movestic som pensionsbolag för sin tjänstpension ITP, har vi utgått ifrån att han/hon för fem år sedan valde Didner & Gerge Aktiefond som placeringsalternativ. De senaste fem åren har den fonden gett en snittavkastning på 16,3 % per år. Källan till detta är didnergerge.se. Du hittar siffrorna här.

I exemplet "icke-valsalternativet" så har vi utgått ifrån att kunden för fem år sedan inte gjorde något val av pensionsbolag och därmed placerades kundens pensionspengar i icke-valsalternativet. De senaste fem åren har icke-valsalternativet gett en snittavkastning på 11,0 % per år. Källan till detta är Konsumenternas Försäkringsbyrå. Du hittar siffrorna här

Viktigt att tänka på
Man ska komma ihåg att en fonds historiska avkastning inte är en garanti för dess framtida utveckling. Att placera i fonder innebär också en risk. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. I en försäkring med traditionell förvaltning är risknivån generellt lägre än i en fondförsäkring.

    OMVAL

Brev från Collectum?
Då kan du välja redan nu.

Om du tidigare har valt att placera din tjänstepension ITP hos någon av bolagen som inte längre finns med i ITP, behöver du göra ett omval. I så fall får du ett brev från Collectum där de uppmanar dig att göra ett nytt val för dina framtida tjänstepensionspengar. Det innebär att du tillhör de 170 000 personer som redan nu kan välja bland de nya bolagen. Ta vara på den chansen - gör ditt val direkt!

Välj Movestic för din tjänstepension ITP

Få tillgång till handplockade externa succéfonder
Vår investeringsrobot hjälper dig med placeringarna
Fler än 100 000 kunder har redan valt Movestic

 Fakta: Movestic i ITP


Antal valbara fonder 11 st
Fast årlig avgift 0 kr
Fondavgifter 0,10% - 0,75%
Entrélösning  Movestic Entré ITP
Avkastning entrélösning fem år N/A
Fond
Fondavgift Movestic ITP
Alfred Berg Obligationsfond Plus Hållbar 0,10 %
Allianz Global Investors Fund - Allianz Europe Equity Growth A EUR  0,55 %
AMF Räntefond Kort  0,10 %
Didner & Gerge Aktiefond  0,48 %
Handelsbanken Asien Tema 0,60 %
Handelsbanken Tillväxtmarknad Tema 0,65 %
Pictet-Japan Index R JPY 0,10 %
SEB Eastern Europe Small Cap Fund  0,30 %
Öhman Etisk Index USA A  0,13 %
Öhman Global Hållbar A  0,20 %
Öhman Sweden Micro Cap  0,75 %
+ Se alla valbara fonder - Stäng

Frågor och svar om avtalspension ITP

Varför får jag Avtalspension ITP

Avtalspension ITP är för dig som jobbar som privatanställd tjänsteman på ett företag som har kollektivavtal. Du som är kollektivansluten tjänsteman inom den privata sektorn har antingen ITP 1 (född 1979 och senare) eller ITP 2 (född 1978 och tidigare). Du börjar tjäna in Avtalspension ITP samma månad som du fyller 25 år.

Hur mycket får jag till pensionen via Avtalspension ITP?

Det beror på om du tillhör ITP 1 eller ITP 2.

ITP 1

Hur mycket pengar betalas in?

  • Premien är 4,5 procent av månadslön upp till 
    39 063 kronor.
  • Tjänar du mer? På den lönedel som övergår 
    39 063 kronor beräknas premien på 30 procent.

ITP 2

Pensionen delas upp i två delar:

A. Din förmånsbestämda del förvaltas av Alecta. Denna del kallas ITP 2.
B. Din premiebestämda del kan du själv placera. Denna del kallas ITPK.

Hur mycket pengar betalas in?

A. Premiens storlek räknas ut av din ålder, lön, beräknade tjänstetid och den tjänstepension som du har tjänat in sedan tidigare.
B. ITPK utgör 2 procent av din pensionsmedförande lön. Denna del kan du själv placera.

Mer information hittar du på Collectum.se

När och hur betalas pensionen ut?

Pensionen betalas ut så länge du lever från 65 års ålder om du inte, före första utbetalningen, istället väljer att den ska betalas ut under ett visst antal år, mellan 5-30 år (för ITPK är den kortaste utbetalningstiden 2 år). Du kan tidigast ta ut pensionen vid 55 års ålder. Om du vill kan du skjuta upp utbetalningsstarten till en senare tidpunkt. 

Vad händer om jag inte väljer några fonder?

Om du inte gör ett aktivt val av fonder placeras din pension i vår entrélösning Movestic Entré ITP. Det är en förvaltningstjänst som tar hänsyn till hur långt du har kvar till pensionen och under hur många år din pension ska utbetalas. Fram till fem år innan din pension börjar utbetalas placeras hela ditt sparande inom Movestic Entré ITP i aktiefonder. Fem år innan den första utbetal­ningen startar en räntesäkring, som innebär att dina pensionspengar successivt förs över till räntefonder. Räntesäkringen pågår även under utbetalningstiden, vilket optimerar möjligheten till god avkastning samtidigt som det minskar risken. Om du ändrar utbetalningstiden eller pensionsåldern anpassas placeringarna till ditt nya val.

Vad är återbetalningsskydd?

Med ett återbetalningsskydd betalas 100 % av dina pensionspengar ut till någon av dina efterlevande om du skulle avlida innan pensionen betalas ut. Du bestämmer själv vem som i så fall ska få din pension. Du kan välja mellan:

  1. make, maka, registrerad partner eller tidigare make, maka, registrerad partner 
  2. sambo eller tidigare sambo 
  3. barn, styvbarn och fosterbarn till den försäkrade eller till någon person enligt 1 eller 2.

Väljer du att inte ha återbetalningsskydd så får du lite mer pengar till din pension, så kallad riskkompensation. Vill du ha återbetalningsskydd väljer du det hos Collectum.

Vilka är Movestic?

Movestic erbjuder ett heltäckande sortiment av pensionssparande och försäkringar. Vårt mål är att hjälpa dig att göra smarta val för ett aktivt liv.

Därför har vi handplockat och paketerat ett spetsigt urval av smarta lösningar inom sparande och försäkring, där vi strävar efter att välja ut marknadens bästa fonder och förvaltningstjänster och paketerar trygghetsförsäkringar för livets alla skeenden. Med noga utvalda fonder och försäkringar för hela livet ser vi till att du får ett tryggt och aktivt liv både på kort och lång sikt.

Vi är övertygade om att professionell rådgivning, utifrån varje individs unika situation, är nödvändig för att få ett bra pensionssparande och försäkringsskydd. Därför erbjuder vi våra sparprodukter via Insuresec-licensierade försäkringsrådgivare. Våra övriga försäkringar, till exempel liv- och olycksfallsförsäkring, kan du köpa direkt via webben.

Movestic grundades år 2000 som en del i Kinnevikkoncernen. Idag ägs Movestic av det brittiska börsnoterade bolaget Chesnara Plc.

Lär dig mer om din pension


collectum.se kan du läsa mer om hur din avtalspension ITP fungerar. Det är även där du gör ditt val av pensionsbolag.

Min Pension ger dig en översikt på hur mycket du tjänat in till din pension och en prognos över din framtida pension.

Hos Pensionsmyndigheten kan du lära dig mer om pensionssystemet och få tips om hur du får en bättre pension.

ITP är en del av ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Informationen gäller för avtal från och med 2018-10-01. För äldre försäkringar – logga in och se vad som gäller för dig.